Ontmoeting staat centraal op Fiets en Wandelbeurs

Op 2 en 3 maart vindt in Flanders Expo de Fiets en Wandelbeurs plaats, dit in combinatie met de beurs E-bike Challenge. De beurs richt zich naar de recreatieve fietser en wandelaar. We praten met organisator Philip Bernard.

De actieve fietser en wandelaar kunnen op 2 en 3 maart weer terecht in Flanders Expo in Gent. De fiets en wandelbeurs wordt gelijktijdig georganiseerd met de e-bike challenge. “De beurzen versterken elkaar”, weet organisator Philip Bernard. “De mensen die komen naar de fiets en wandelbeurs, kunnen dan met de verschillende e-bikes rijden. Het is een mooie samenwerking tussen de beurzen. Mensen die komen voor de wandelbeurs, kunnen dan een e-bike testen. De beurzen richten zich naar de recreatieve fietser en wandelaar, zoals tweeverdieners die in de tweede helft van hun carrière zijn.

Mooiste plekjes
Fietsen en wandelen is leuk, gezond en het voert je langs de mooiste plekjes in de natuur. Zoals gewoonlijk bieden toeristische diensten uit binnen en buitenland hun gamma aan. Op de Fiets en Wandelbeurs ontdek je een wereld aan fiets- en wandelmogelijkheden, inspirerende bestemmingen, het nieuwste outdoormateriaal en de modernste e-bikes. Er is een wandeltestparcours en een groot indoor e-bike-parcours waar je alles kan uittesten.

Sterk inhoudelijk programma
De beurs heeft een sterk inhoudelijk programma. “Er zijn veel inhoudelijke workshops en lezingen”, zegt Philip Bernard. “Er zijn een 6-tal lezingzalen en een workshopplein, met lezingen over bestemmingen. De helft van de lezingen gaat over wandelen. Er wordt in de workshops aandacht gegeven aan veilig hiken. Er worden tips gegeven over hoe je rugzak inpakken, welke wandelschoenen gebruiken. De andere helft van de lezingen gaat over fietsers. Je leert hier meer over de talrijke avontuurlijke reizen.”

Fietsfanaten
Fietsfanaten kunnen hun fietsen uittesten op een groot indoortest-parcours voor e-bikes. De organisator merkt dat de e-bikes op de beurs de trends volgen. “Ze zijn lichter en hebben een groter bereik. Het worden steeds meer technische hoogstandjes”, zegt Philip. “Je ziet veel meer ingebouwde alarmen, trackingsystemen, batterijen met meer autonomie… De ontwikkeling van de e-bike volgt de ontwikkeling van de automobielmarkt, lichter, sneller en meer bereik. Er zijn veel meer afstanden te overbruggen. Waar je vroeger met een elektrische fiets 20 kilometer kon overbruggen, lukt dat nu al makkelijk voor 75 tot 100 kilometer fysieke inspanning. Dankzij de e-bike kunnen eigenlijk veel meer mensen op fietsvakantie gaan dan vroeger.”

Informatienetwerk
Voor de wandelaars en fietsers is er zoals gewoonlijk een uitgebreid informantennetwerk. “De wandelaars en fietsers kunnen bij informanten terecht voor unieke, persoonlijke informatie”, zegt Philip. “Deze mensen vertellen over hun ervaringen in een bepaalde streek of land… Die mensen zijn niet commercieel actief en kan je vlot aanspreken. Die delen hun passie zonder enige commerciële bedoeling. Waar en hoe veilig kan je wandelen? Welke voorbereiding moet je treffen?”

Ontmoeting centraal
De ontmoeting staat centraal. Er is veel intense communicatie tussen exposant, informant en beursbezoeker. “Tegelijkertijd kan je ook op zoek gaan naar één of meerdaagse uitstappen. Dat is de corebusiness van onze beurs. Dat is onze sterkste punt, naast de inhoudelijke invulling van de beurs. Dit jaar geen grote nieuwigheden.” Met een ticket voor de beurs heb je ook toegang tot E-bike Challenge, hét e-bike-testevent van België. Twee events dus voor de prijs van één!

Nomineren
Elk jaar wordt op de beurs de fiets- en wandelroute van het jaar genomineerd. “De fietsroutes worden door ons en de partners verkend”, zegt Philip. “En dan wordt er in het geheim beslist.” Nog 10 routes maken kans op de eretitel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’, de verkiezing van de beste wandelroute van de Benelux. Op zaterdag 2 maart, tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent, maakt de jury de winnaar bekend. De verkiezing is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, die hiermee de aanleg van kwalitatief goede wandelroutes wil stimuleren. De Belgisch-Nederlandse wandeljury, bestaande uit Gilbert Roels, Christina Bloem en Yvonne Calis, test elk jaar de meest veelbelovende nieuwe of recent gewijzigde routes in de Benelux. Ze letten daarbij op zaken als ondergrond, verkeershinder, landschap, eventuele thematiek, bewegwijzering, kwaliteit van de informatie etc. De Longlist Benelux Wandelroute van het Jaar 2024 zijn onder meer de Oude Hollandse Waterlinie, Wandelnetwerk Schelde- en Denderland, Rondje Limburg, Bonifatiusroute, Venntrilogie, Ons Kloosterpad, GRP573 Vesdre & Hautes Fagnes, Oude Bondswandeling van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk, GRP1666 Grande Dérive (le Tour de Charleroi) en het Scholtenpad.