Plan nu je fietsuitstapjes in Belgie 2024

België, een verborgen juweeltje op de fiets

Dankzij de vijf EuroVelo-routes in België en de gewestelijke fietsroutes kan je zorgeloos de drie Belgische gewesten doorkruisen tijdens je volgende fietsvakantie.
Hier vind je alvast een beknopt overzicht van tools en nieuwe producten om fietstoeristen in spe te helpen hun fietsvakantie voor te bereiden:

Kaarten en gidsen: nieuw
Of je nu een korte fietstocht of een meerdaags avontuur plant, er zijn genoeg hulpmiddelen gidsen en kaarten die zowel beginnende als ervaren fietsers kunnen helpen om hun uitstapjes te plannen. Hier zijn enkele must-haves die net zijn gepubliceerd:

De NGI-kaarten van de Belgische fietsnetwerken “Fietsen in België” zijn net van de pers gerold! Op deze kaarten krijgen fietsers een nauwkeurig overzicht van alle Belgische fietsroutes op één kaart: EuroVelo, Vennbahn, de iconische fietsroutes in Vlaanderen, RAVeL en Waalse fietsroutes en de Groene Wandeling in Brussel.

De gids voor EuroVelo 5 – Via Romea Francigena van Brussel naar Luxemburg is nu ook beschikbaar. Deze gids is een must als je alles wil ontdekken over de beste fietsroute van het jaar 2023. Het is de opvolger van de gids EuroVelo 5 van Saint-Omer naar Brussel, die in 2023 verscheen.

Brussel : In september 2023 verscheen de nieuw gids van de Groene Wandeling uitgegeven door visitbrussels. Deze route loopt in een lus van 60 km door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en biedt een prachtige route vol natuur, ontspanning en erfgoed. De EuroVelo 5 leidt je dwars door onze hoofdstad. In deze gids vind je bovendien ook een lus die de Groene Wandeling en EuroVelo 5 combineert.

Wallonie : de nieuwe RAVeL-kaarten voor 2024 zijn net gepubliceerd! Je vindt er onder meer de EuroVelo-routes, gewestelijke routes en de etablissementen met Welkom Fiets-labels.

Vlaanderen : de gids met de iconische fietsroutes van de uitgegeven door Lanoo. De EuroVelo’s in Vlaanderen overlappen met verschillende iconische fietsroutes, zoals de kustroute, de heuvelroute, de kunststedenroute, enz.

De kaart van het EuroVelo 2023-netwerk, beschikbaar in papieren versie, is ideaal om je langeafstandsavontuur dwars door Europa te plannen.

Alle kaarten en gidsen zijn ook verkrijgbaar bij Pro Velo en gespecialiseerde boekhandels.

Labels : een garantie voor het comfort voor fietsers
Het label “Bike friendly” in Brussel, “Fiets Welkom” in Wallonië staan garant voor een warm onthaal en aangepaste diensten voor fietsers in hotels, restaurants en andere toeristische etablissementen. Vlaanderen heeft geen label, maar is niet te overtreffen dankzij de “Logies op maat van vakantiefietsers” die beschikbaar is op de website icoonfietsroutes.be/.

Ontdek welke etablissementen het label hebben gekregen op onze website eurovelobelgium.be.

Events die je niet mag missen om je reis voor te bereiden met experts
Krijg advies van onze experts in fietstoerisme, kom langs op onze stands B.68B ‘Fietsreizen in België’ (NECC-Nationaal EuroVelo Coördinatiecentrum Pro Velo), Iconische Fietsroutes D.64 (Visit Flanders) en D.28 voor Visit Wallonia op de Fietsenwandelbeurs in Gent op zaterdag 2 en zondag 3 maart 2024.

Op zondag 21 april organiseert Pro Velo een event op maat om deelnemers wat te helpen hun fietsreis voor te bereiden: de Bike Travel Day gaat door bij Pro Velo Brussel. Op het programma: een schat aan praktische informatie, workshops over fietsmechanica, bagage en routes, een fietstocht langs de EuroVelo 5 en een aperitiefje met co-fietsavonturiers.

Liefhebbers van sport- en vrijetijdsevents kunnen genieten van Luik-Bastenaken-Luik in Wallonië, de BXL TOUR in Brussel en het WK Gravel in Vlaanderen.

De boetiek van Pro velo Brussels heeft ook een ruimte speciaal voor fietstoerisme, een ideale plek om persoonlijk advies te krijgen. Bovendien vind je er talrijke gidsen en kaarten van heel België.