TIJD VOOR DE VOORJAARSCHECK VAN JE FIETSBATTERIJ

BEBAT GEEFT ENKELE TIPS

Nu de dagen weer wat langer worden en de zon zich wat meer laat zien, is het tijd om onze fiets uit winterslaap te halen. Een lange periode van inactiviteit, waarbij onze e-bike misschien zelfs in een koude vochtige ruimte heeft gestaan, heeft een belangrijke impact op de conditie van de batterij. Voordat je weer de weg op gaat, zorg er dan voor dat je elektrische fiets er klaar voor is. Controleer de banden, remmen en ketting. Maar check vooral ook of je accu nog intact en nog fit genoeg is. Zelfs als je batterij niet meer werkt en dus moet worden afgedankt, heeft die nog aandacht nodig.

TIP 1: CHECK JE ACCU GRONDIG
Controleer je batterij grondig vooraleer je de weg op gaat. Is er eventuele schade of is er een lek? Zorg ervoor dat de aansluitingen schoon zijn en vrij van corrosie. Als je twijfelt over de staat van de batterij, raadpleeg dan de handleiding van de fabrikant of neem contact op met een professionele fietshandelaar.

TIP 2: LAAD DE BATTERIJ OP
Sluit de batterij aan op de lader en laad de accu volledig op voordat je weer gaat fietsen. Dit zorgt ervoor dat de batterij weer op maximale capaciteit is en klaar is voor de rit.

TIP 3: TEST DE ELEKTRISCHE ONDERSTEUNING
Het is belangrijk dat de elektrische ondersteuning van je e-bike naar behoren functioneert. Daarom is het nodig dat je de werking van de motor controleert vooraleer je vertrekt. Reageert de motor goed en werken de verschillende ondersteuningsniveaus correct? Zo niet, laat je fiets dan nakijken door een fietshandelaar.

TIP 4: BEWAAR DE BATTERIJ OP DE JUISTE MANIER
De reden waarom je batterij niet meer in topvorm is, kan te maken hebben met de manier waarop je batterij de winter heeft overleefd. Heb je je accu bewaard in een koude vochtige ruimte zonder die regelmatig op te laden? Dit zou wel eens de oorzaak kunnen zijn. Indien je de batterij gedurende langere tijd niet gebruikt, is het belangrijk om die op de juiste manier op te slaan. Bewaar de accu op een droge plaats, uit de buurt van zonlicht en extreme temperaturen. Zorg ervoor dat de batterij niet volledig leeg raakt, maar ook niet volledig opgeladen is. Een lading tussen 50% en 80% wordt aanbevolen. Blijf altijd in de buurt als je een batterij oplaadt en laad de accu daarom liefst niet ’s nachts op.

TIP 5: DEFECTE ACCU? LAAT NAKIJKEN OF HERSTELLING MOGELIJK IS
Ook als de batterij van je e-bike niet meer werkt, heeft die wel nog wat aandacht nodig. Verwijder de batterij van je fiets en breng die binnen bij de fietshandelaar om na te gaan of die nog hersteld kan worden. Moet je de fietsbatterij toch vervangen? Laat dit dan aan je fietshandelaar over en breng je oude batterij naar een recyclagepark. Als de batterij van je e-bike beschadigd of gezwollen is, plak je best de contacten af, steek ze in een doorzichtig plastic zakje en sluit het af. Probeer in elk geval nooit zelf een batterij open te maken. Gooi je defecte batterij ook zeker nooit bij het schroot, oud papier of bij het restafval, maar deponeer de accu in een inzamelpunt van Bebat zodat ze gerecycleerd kan worden en een nieuw leven kan beginnen.

Inzamelpunten in je buurt vind je via: www.bebat.be/nl/inzamelpunten

Meer info: www.bebat.be

TEKST: DOMINIEK SAELENS
FOTO’S: BEBAT EN ADOBE STOCK