Bike to Work: A.S.Adventure helpt je op weg

Veilig fietsen naar het werk: tips voor fietspendelaars

Fietsen naar het werk is een van de beste manieren om de dag te beginnen. Je krijgt gratis frisse lucht, een gezonde workout én het is een vrij goedkoop vervoermiddel. Bovendien bespaart het je heel wat tijd, stress en frustratie omdat je niet in de file moet staan of een parkeerplaats moet zoeken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de fiets steeds meer in opmars is en omarmt wordt als manier om naar het werk te gaan. Bij A.S.Adventure fietst maar liefst 34% van de werknemers naar het werk. A.S.Adventure deelt alvast een aantal handige tips en must-haves voor een optimale en veilige fietsuitrusting.

Fietsen naar het werk: in opmars

We fietsen steeds meer. Uit recent onderzoek blijkt dat 18% van al onze verplaatsingen in Vlaanderen gebeurt met de (elektrische) fiets, een stijging van wel 4% t.o.v. 2019.* Deze tendens trekt zich ook door in het woonwerkverkeer, waarbij maar liefst 22% in Vlaanderen met de fiets naar het werk gaat, waarvan 9% met de elektrische fiets.**

De Vlaming gebruikt de elektrische fiets niet alleen voor langere afstanden van 5 tot 15 km en langer, maar ook voor korte afstanden tot 5 km. Hierdoor is ook de gemiddelde afstand die we met de fiets afleggen naar het werk ook gestegen naar 8 km. Een verdubbeling op slechts 10 jaar tijd: in 2009 was dit nog 4,4 km.*

De populariteit van de (elektrische) fietsen zien we ook terugkomen in de hoeveelheid fietsen in de Vlaamse huishoudens. 77% van de Vlaamse gezinnen bezit momenteel minstens één fiets. Het aantal Vlamingen dat een elektrische fiets bezit stijgt bovendien fors: 35% van de gezinnen met een fiets heeft een elektrisch exemplaar in huis, terwijl dit pre-corona slechts 20% bedroeg.* 

Fietsen wordt dus steeds populairder. Het biedt niet alleen voordelen voor het milieu en het Belgische fileprobleem, maar heeft daarnaast ook tal van persoonlijke voordelen.

Bicycle benefits

Fietsen is goed voor je conditie en je gezondheid, fysiek en mentaal. Al fietsend verbrand je vet, kweek je spieren en verklein je tegelijkertijd de kans op diabetes en andere ziektes doordat je je weerstand verbetert. Ook je mentale welzijn krijgt een boost: je verhoogt je hersenactiviteit, slaapt beter en ervaart minder stress. Elektrisch fietsen is minstens even goed voor je gezondheid en conditie als ‘gewoon’ fietsen. Dankzij de elektrische ondersteuning rijd je meestal verder, vaker én langer. Het is bovendien een ideale upgrade om niet (langer) zweterig aan te komen op je werk.

Door in beweging te zijn, word je creatiever. Gebruik de tijd op de fiets om na te denken of je te laten inspireren door de natuur rondom. Je leert niet alleen je omgeving beter kennen, maar je hebt ook een dagelijks gezond ritueel én een dagelijkse portie natuur, een belangrijke dagelijkse gewoonte die benadrukt wordt door gezondheids- en milieu-experten.

Door de auto thuis te laten, doe je bovendien iets voor het milieu, spaar je benzinekosten uit én sta je niet meer in de file. Win-win-win.

Start to bike

Fietsen naar het werk heeft niets dan voordelen dus. Weet je toch nog niet zo goed waar te beginnen? A.S.Adventure helpt je op weg en staat klaar om je te ondersteunen in jouw fietsavontuur, van het kiezen van de juiste fiets voor jouw behoeften tot het selecteren van de ideale fietsuitrusting om je fietstocht veilig en comfortabel te maken.

De werknemers van A.S.Adventure dragen sterk aan het groeiende aandeel van de fiets als woonwerkverkeer. Bij A.S.Adventure kwamen er het afgelopen jaar wel 34% van de werknemers met de fiets naar het werk. Samen hebben ze 866.140 km gefietst. Er zijn zelfs medewerkers die zo ’n 1000 kilometer per maand afleggen voor hun woonwerkverkeer.

Welke fiets kies je?

Een gewone stadsfiets volstaat voor korte afstanden, maar de elektrische fiets wint meer en meer aan populariteit bij bike commuters omdat je door de trapondersteuning minder bezweet raakt onderweg. Een speedpedelec is een aanrader voor lange afstanden die je normaal met de auto zou afleggen, maar voor wie geen zin heeft in de dagelijkse file. 

Heb je een douche op je werkplek? Dan komen een racefiets en een mountainbike ook in aanmerking, afhankelijk van het terrein van je woon-werktraject. Een racefiets is ideaal voor wie gebruik maakt van de fietsostrades of een woon-werkroute over een vlak wegdek kan volgen. Een mountainbike is dan weer geschikt voor ruw en oneffen terrein, een musthave voor bike commuters die ‘op den buiten’ wonen en zich behendig een weg willen banen door bos en veld om op het werk te arriveren.

Tip: Informeer je met een speedpedelec goed over je (bijkomende) plichten op de weg, want een speedpedelec is volgens de wegcode geen fiets maar een bromfiets ‘klasse P’.
Hoe zorg je voor een goede en veilige fietsveiligheid?
Alles begint bij goed werkende fietsverlichting: wit licht vooraan, rood licht achteraan ​ en de bijhorende reflectoren. Met extra fietslampjes maak je jezelf nog beter zichtbaar op de weg en heb je bovendien steeds een reservelamp bij. Ook een fluohesje met reflecterende stroken of andere details is een must bij schemering of ’s nachts. Denk ook aan reflecterende elementen op je fietshelm, rugzak(hoes) of bandjes rond je enkels of bovenarmen. Hoe meer, hoe beter.
Tip: Check regelmatig of je (reserve) fietsverlichting nog werkt en opgeladen is. Zo sta je niet voor onverwachte verrassingen op donkere, druilerige dagen.
Ook een fietshelm is cruciaal. Het beschermt je hoofd tijdens een val en kan je leven redden. Oók voor recreatieve fietsers die niet aan 50 km/u over het asfalt scheuren, want hoe trager je fietst, hoe zwaarder de zijdelingse impact wanneer je valt en hoe groter de kans op een hersenletsel. Een fietshelm te warm? Zeker niet, ventilatiesleuven zorgen ervoor dat er zelfs méér verkoelende rijwind door je haren glijdt dan zonder helm. Dankzij alle kleuren en designs die momenteel op de markt te vinden zijn, is er voor ieder wat wils.

Hoe kies je een geschikte fietsuitrusting?

Maak een slimme combinatie van technische kledij afgestemd op het weertype. Belangrijk is dat je transpiratievocht zo snel mogelijk wordt afgevoerd, zodat je droog blijft en je temperatuur op peil blijft. Begin met een basislaag uit merinowol of synthetische materialen die nauw aansluit op je lichaam, aangevuld met een isolatiejack of fleece voor extra isolatie, die je snel kan uittrekken als het te warm wordt. Een waterafstotende, winddichte softshell of waterdichte, ademende fietsjas en fietsbroek maken je outfit af bij regenweer of sneeuw.

De buitenste kledinglaag is heel belangrijk op de fiets, want die moet je beschermen tegen regen, sneeuw en wind. Zorg dus dat je regenjas zeker gemaakt is uit een wind- en waterdicht materiaal dat goed ademt om condens te voorkomen wanneer je gaat zweten. Zo kan je overtollige lichaamswarmte en je transpiratievocht snel naar buiten worden afgevoerd. Een regenjas voor op de fiets is achteraan wat langer zodat je rug beschermd is, heeft wat langere mouwen die goed aansluiten aan de pols zodat de warmte binnen blijft en eventueel een tweewegsrits vooraan zodat je meer bewegingsvrijheid hebt. Een regenponcho is ook een goede optie.

Tot slot zorgt een goed paar fietshandschoenen niet alleen meer grip op je stuur, maar houdt je handen ook warm en droog bij koud weer. Echte koukleumen kiezen best voor een set waterdichte, ademende handschoenen of wanten met een isolerende voering, eventueel gecombineerd met een dunne handschoen of liner voor extra warmte en meer gevoel in je vingers. Tot slot zorgt een handige en kwalitatieve fietstas, die makkelijk loskoppelbaar is, ervoor dat je op een handige manier je spullen naar kantoor vervoert.