Diem is de nieuwe elektrische stadsfiets van Orbea

KRACHTIGE EN BETROUWBARE PARTNER MET KLASSE

De Spaanse fabrikant Orbea heeft onlangs de nieuwe elektrische stadsfiets ‘Diem‘ geïntroduceerd. Diem is een e-bike die een mobiliteitsoplossing voor de stad biedt en die een stap verder gaat in prestaties, design en slimme oplossingen. Orbea heeft in het verleden al heel wat expertise opgebouwd in het creëren van high-performance fietsen en past die nu toe op het concept van de stadsfiets. De nieuwe versie heeft een lichtgewicht frame en componenten, zorgt voor comfortabele rijkwaliteit en de fiets bestaat uit top technologie die specifiek aangepast is aan stedelijke mobiliteit. Want in de stad heb je een fiets nodig die vooral rekening houdt met veiligheid, fietsbeveiliging en gebruiksgemak.

TEKST: DOMINIEK SAELENS FOTO’S: ORBEA

DIEM BRENGT JE MET PLEZIER VAN A NAAR B

Een stadsrit van A naar B mag met de Diem van Orbea in de toekomst nooit meer een karwei zijn. De Diem brengt je met plezier op je bestemming. Het is een betrouwbare partner die een vleugje klasse brengt in de dagelijkse gang van zaken. Al van bij de eerste oogopslag zie je dat de Orbea Diem niet zomaar een stadsfiets is. Het high-end design maakt meteen duidelijk dat de fiets op alle vlakken een versnelling hoger schakelt.

COMFORTABEL FIETSEN

De Orbea Diem zorgt voor een soepele rit omwille van het concept van ‘Diamond Glide’, waarbij het frame verticaal kan buigen en oneffenheden in de weg optimaal kan absorberen. Bovendien helpt de combinatie van de voorvork in carbon met de bredere banden de putten in de weg op te vangen. Diem’s nieuwe ‘Urban-geometrie’ houdt het gewicht laag en gecentreerd. Inherente stabiliteit laat je toe om snel te reageren en dit is van vitaal belang om je comfortabel door de stadsjungle te kunnen bewegen. Hierdoor kan je intens genieten van je fietstocht in de stad.

ALTIJD VEILIG OP WEG

Een stadsfiets moet veilig en betrouwbaar zijn. Elke Diem heeft een ingebouwd high-tech verlichtingssysteem dat ervoor zorgt dat je dag en nacht goed zichtbaar bent. Een extra frontbalk wordt bovendien automatisch ingeschakeld zodra het donker wordt en geeft je extra zichtbaarheid in het verkeer. Je krijgt hierdoor tevens een prima zicht op de weg voor je. De Supernova Starstream-koplamp is geïntegreerd in het stuur of onderaan de bagagedrager die je als optie kan kiezen. De verlichting zorgt er zelfs voor dat je zichtbaar bent vanaf de zijkant. Het achterlicht wordt intenser zodra je remt, waardoor het verkeer achter je op tijd wordt gewaarschuwd. Een geïntegreerd Spin Block-systeem voorkomt dat het stuur te ver draait en het de frame raakt, waardoor het ook veel makkelijker is om je fiets in- en uit te laden. Het laaghangende frame maakt het gemakkelijk om te monteren en af te stappen, wat extra veiligheid biedt, zelfs om onverwacht tot stilstand te komen. Het maakt niet uit welk model van Diem je kiest, je kan rekenen op robuuste banden van hoge kwaliteit. De banden zijn voorzien van een interne versteviging en beschermen je tegen lekrijden. Reflecterende strips op de zijwanden van de banden zorgen ervoor dat je extra gezien wordt.

KWALITEIT LAAT JE GENIETEN

Met de Diem is het heerlijk fietsen, want de e-bike is speciaal ontworpen om je te laten genieten van je fietsrit. De Diem is elegant en tegelijkertijd eenvoudig. Alles wat overbodig is, werd weggelaten. Maar het geheel van het ontwerp is een staaltje van topdesign, inclusief high-end componenten en accessoires van de hoogste kwaliteit. De Diem gaat veel verder dan andere stadsfietsen. Het ontwerp is het resultaat van permanente verbetering, waardoor je een betere controle krijg over het materiaal. Het optimaliseren van de stijfheid van het frame in combinatie met een laag gewicht zorgen voor beweeglijkheid en fietsplezier. De Diem is met hoogglans afgewerkt. De lasnaden zijn gepolijst om ze onzichtbaar te maken, waardoor de e-bike die gladde look krijgt.

PRESTATIES EN VERMOGEN

De Orbea Diem heeft een Shimano EP-motor, bekend om goede prestaties en uiterste betrouwbaarheid. De afstandsbediening is eenvoudig te manipuleren en geïntegreerde LED-lampjes vertellen je in welke ondersteuningsmodus je bent. De accu is via het SBS-systeem stevig in het fietsframe gefixeerd. Hierdoor is de batterij quasi onmogelijk te stelen. De geïntegreerde batterij van 630 Wh maakt gebruik van de nieuwste cel technologie en neemt weinig plaats in. Met de Diem kan je ongeveer 150 km of 9 uur fietsen. Dit betekent dat de doorsnee stadsfietser zijn of haar e-bike nauwelijks meer dan één keer per week moet opladen. Het opladen duurt ongeveer 4 uur. De 252 Wh range extender past eenvoudig in de bidonhouder en biedt extra capaciteit. De lichtst mogelijke versie van de Diem is uitgerust met de sterk geoptimaliseerde 540 Wh batterij die je maximaal 120 km ver brengt.

ACCESSOIRES EN SMART DESIGN

Door kabels en schakelaars in het stuur te integreren, heb je alles wat je nodig hebt binnen handbereik zodat je je handen niet van de bedieningselementen hoeft te halen. Minder kabels betekent minder afleiding en geeft meer ruimte voor accessoires zoals je telefoon of bagagedrager. Het stuur en de stuurpen zijn uit één stuk ontworpen zodat je mobiele telefoon er perfect op kan worden bevestigd. Je gsm kan vlot met het geïntegreerde SP Connect-systeem worden verbonden. Er is een USB-C aansluiting zodat je je mobieltje onderweg kan opladen. De Diem heeft de mogelijkheid om een AirTag of een compatibele tracker ter hoogte van de motor te monteren zodat de fiets op elk moment gelokaliseerd kan worden. Je kan de fiets, zowel voor- als achteraan, met of zonder bagagedragers laten uitrusten. Via de configurator op de website kies je de opties die bij jou passen, zoals onder andere de frame maten, het aantal versnellingen, bagagedragers of kleuren.

Meer info: www.orbea.com/be-nl/