Shimano kondigt een vrijwillig inspectie- en vervangingsprogramma voor bepaalde 11-speed hollowtech II crankstellen voor racefietsen

Al meer dan 100 jaar is Shimano toegewijd aan het produceren van de meest duurzame en betrouwbare onderdelen van de hoogste kwaliteit in de fietsindustrie. Samen met ons vertrouwde dealernetwerk hebben wij miljoenen fietsers geholpen om fietsers voor het leven te worden die bij elke pedaalslag van Shimano’s kenmerkende kwaliteit genieten. Met dit in gedachten en ons streven naar veiligheid en kwaliteit, geven wij een vrijwillig inspectie- en vervangingsprogramma uit voor geselecteerde verbonden 11-speed HOLLOWTECH II wegcrankstellen die zijn geproduceerd tussen 1 juni 2012 tot en met 30 juni 2019, vanwege een mogelijk probleem met het loslaten van de verbindingen.

Om deze situatie te verhelpen, laat Shimano de betreffende crankstellen die vóór juli 2019 zijn geproduceerd, door erkende Shimano dealers inspecteren en wij zullen de crankstellen die niet door dit inspectieproces komen, vervangen. Crankstellen die door het inspectieproces zijn gekomen, hoeven niet te worden vervangen. 

Niet alle 11-speed HOLLOWTECH II crankstellen voor racefietsen hoeven te worden geïnspecteerd. Alleen crankstellen die tussen 1 juni 2012 en 30 juni 2019 zijn geproduceerd, hoeven te worden geïnspecteerd; wij verwachten dat slechts een zeer klein percentage van deze crankstellen hoeft te worden vervangen. Klanten kunnen het onderstaande identificatie- en inspectieproces voor crankstellen volgen of naar bike.shimano.com gaan voor meer informatie. 

Klik op deze video om meer te leren over het identificatieproces of volg de instructies in STAP 1.

Identificatie- en inspectieproces voor crankstellen

STAP 1 – Bepalen of jouw crankstel moet worden geïnspecteerd

STAP 1A – Het modelnummer van jouw crankstel identificeren

De desbetreffende producten zijn de crankstellen met de namen DURA-ACE en ULTEGRA met de volgende modelnummers: ULTEGRA FC-6800, FC-R8000 en DURA-ACE FC-9000, FC-R9100 en FC-R9100-P.

Aan de binnenkant van de crankarm, aan de onderkant van de arm is een modelnummer aangebracht (zie het gele vierkant in de onderstaande afbeelding).

Komt het modelnummer op jouw crankarm overeen met één van bovenstaande modelnummers?

NEE: Dan is het op jouw crankstel niet van toepassing. Er is dan geen verdere actie noodzakelijk.

JA: Ga naar STAP 1B.

STAP 1B – De aangebrachte productiecode op jouw crankarm identificeren

Aan de binnenkant van de crankarm, aan de onderkant van de arm is ook een productiecode aangebracht (zie het blauwe vierkant in de bovenstaande afbeelding). De desbetreffende modellen zijn vóór juli 2019 geproduceerd en hebben de volgende tweeletterige productiecodes: KF, KG, KH, KI, KJ, KK, KL, LA, LB, LC, LD, LE, LF, LG, LH, LI, LJ, LK, LL, MA, MB, MC, MD, ME, MF, MG, MH, MI, MJ, MK, ML, NA, NB, NC, ND, NE, NF, NG, NH, NI, NJ, NK, NL, OA, OB, OC, OD, OE, OF, OG, OH, OI, OJ, OK, OL, PA, PB, PC, PD, PE, PF, PG, PH, PI, PJ, PK, PL, QA, QB, QC, QD, QE, QF, QG, QH, QI, QJ, QK, QL, RA, RB, RC, RD, RE, en RF.

Komt de productiecode op jouw crankarm overeen met één van de bovenstaande tweeletterige productiecodes? 

NEE: Dan is het op jouw crankstel niet van toepassing. Er is geen verdere actie noodzakelijk.

JA: Ga naar STAP 2.

Klanten die denken dat ze een getroffen product hebben, worden verzocht contact op te nemen met een geautoriseerde Shimano dealer om een gratis inspectie van dit crankstel in te plannen. Als je niet zeker weet hoe je de productiecode moet controleren, ga dan naar je plaatselijke Shimano-dealer. Zie het gedeelte CONTACT hieronder voor instructies over hoe contact op te nemen met Shimano voor assistentie.

Klanten met crankstellen die niet binnen de gespecificeerde modelnummers en productiecodes vallen, hoeven geen verdere actie te ondernemen. Ga verder naar STAP 3.

STAP 2 – Breng de fiets naar de dealer voor inspectie

Shimano heeft het inspectieproces voor crankstellen ontwikkeld en zal duidelijke instructies en handleidingen aan dealers verstrekken. Shimano verwacht dat de inspecties vanaf 1 oktober 2023 kunnen worden uitgevoerd. Binnenkort is meer informatie beschikbaar via bike.shimano.com/en-EU/information/customer-services/corrective-actions/important-safety-notice-11-speed-hollowtech-road-cranksets-inspection-program.html en bike.shimano.com.

De dealer inspecteert het crankstel op tekenen van loslaten van de verbindingen of delaminatie. 

Klanten van wie de crankstellen tijdens de inspectie tekenen van loslaten van de verbindingen of delaminatie vertonen, ontvangen gratis een vervangend Shimano crankstel dat de dealer vakkundig zal monteren. Als jouw crankstel na de inspectie moet worden vervangen, mag je het crankstel niet meer gebruiken. Indien tijdelijk geen vervangend crankstel voorradig is, informeert Shimano je via jouw dealer wanneer het vervangende crankstel beschikbaar is. 

Het vervangende crankstel zal een speciale versie zijn, die er wellicht anders uitziet maar toch over hetzelfde prestatieniveau beschikt.

STAP 3 – Rijd veilig en blijf je fiets/uitrusting onderhouden

Als jouw crankstel tijdens de inspectie is goedgekeurd en geen tekenen van delaminatie vertoont, dan willen we je bedanken voor je geduld en bereidwilligheid om de inspectie te laten uitvoeren. We wensen je veel rijplezier.

Laat je fiets regelmatig inspecteren en indien nodig afstellen en vraag je dealer om advies naar aanleiding van je rijgewoonten. Let op eventuele veranderingen in het geluid en het gevoel van hoe jouw fiets rijdt. Shimano en andere fabrikanten dringen er bij alle gebruikers op aan de gebruikershandleiding die bij de fiets en alle individuele onderdelen worden geleverd, zorgvuldig te lezen, om een veilig gebruik en een correct uitgevoerd onderhoud te garanderen. Shimano producthandleidingen zijn online beschikbaar op: si.shimano.com

Contact

Ga naar de SHIMANO website voor contactgegevens en meer informatie: https://bike.shimano.com/en-EU/information/customer-services/corrective-actions.html. Via de website kun je contact opnemen met het callcenter van Shimano dat speciaal voor het inspectieprogramma voor crankstellen is opgezet. 

Shimano is sinds 1921 toegewijd aan het produceren van de meest duurzame en betrouwbare onderdelen van de hoogste kwaliteit in de fietsindustrie. Onze producten staan wereldwijd bekend om het vertrouwen dat miljoenen fietsers in elke categorie en fietsdiscipline hebben. Wij staan achter onze producten en willen er zeker van zijn dat alle fietsers Shimano’s kenmerkende kwaliteit bij elke pedaalslag ervaren. Wij bieden onze welgemeende excuses aan voor het ongemak en de ongerustheid die deze inspectie bij je kan veroorzaken. 

Hartelijk dank voor je vertrouwen, begrip en steun.

Houd er rekening mee dat dit vrijwillige inspectieprogramma geen betrekking heeft op andere Shimano crankstellen.