Klever: voor de liefhebber van achterwielaandrijving!

E-bike magazine mocht op bezoek bij KLEVER en had er een fijn gesprek over het merk, zijn verleden en de toekomst!

E-bike magazine: Nemen jullie ons even mee naar de geschiedenis van Klever?
Zo’n 12 jaar geleden is Klever in Duitsland gestart na het testen van 90 e-bikes over een periode van ongeveer 1 jaar. Klever, Kymco Light Electric Vehicles, een 100% dochteronderneming van Kymco Scooters zag op basis van deze uitgebreide testmarkt kansen voor elektrische tweewielers in Noordwest-Europa en startte het bedrijf in Keulen met een klein team. Met de introductie van twee opvallende modellen, model S en model B, werd Klever al snel succesvol. In zijn tweede jaar won de Klever model S de Red Dot design award. Na twee jaar actief te zijn geweest in Duitsland gingen we in 2015 de Nederlandse markt op. Nog eens twee jaar later betraden we de Belgische markt. En met dezelfde interval betraden we in 2019 de Zwitserse markt, waardoor we nu met Klever in vier Noordwest-Europese markten actief zijn.

E-bike magazine: Wat maakt een Klever bijzonder?
De typische Klever klant waardeert het achterwielaandrijvingssysteem, wat zorgt voor een snelheid van écht 45 km per uur door weinig energieverlies in verhouding tot midden motoren. Bij midden motoren gaat energie verloren in de overbrenging naar het achterwiel. Bij Klever wordt alle kracht direct op de weg of ondergrond overgebracht, waardoor de speed pedelec echt 45 km per uur haalt.

Een Klever-klant is voornamelijk een woon-werkverkeer klant. Een gemiddelde Klever klant legt dagelijks zo’n twintig tot dertig kilometer naar zijn of haar werk af. Dan zijn comfort, écht 45 km/u rijden en betrouwbaarheid essentieel, evenals minimale onderhoudsbehoeften en veiligheid.
De rijervaring en betrouwbaarheid staan centraal in onze productontwikkeling. We streven naar continue verbetering qua rijervaring en comfortabel 45 km/u rijden. In juli van dit jaar introduceren we een nog grotere accu, de 1600 Wh. Verder introduceren we de nieuwe X Pinion 45 met wederom een 800W motor, met een Pinion versnellingsbak met 12 versnellingen, een 2080lm koplamp en verder geoptimaliseerde software. En we werken voor volgend jaar aan wat leuke nieuwe features.

E-bike: jullie zijn nu een aantal jaren in ons land, hoe is de situatie van het dealernetwerk in België en wat zijn de garantie- en onderhoudsvoorschriften?
Klever heeft in België een sterk dealernetwerk opgebouwd en breidt dit nog steeds uit. We werken samen met enkele grote Belgische fietsketens in combinatie met een flink aantal hele kwalitatieve 1-deurs winkels. Die combinatie zorgt er voor dat we de wensen van onze verschillende klanten zo goed mogelijk kunnen invullen. Voor Klever is het partnerschap met onze dealers essentieel, omdat we samen met onze dealers streven naar zo goed mogelijke dienstverlening aan onze gezamenlijke eindgebruikers. Topservice bieden aan onze klanten is voor beiden het uitgangspunt.

E-bike: Wat houden de Klever onderhoud- en garantievoorschriften in?
Ons systeem biedt twee jaar garantie op de accu, met een mogelijke verlenging van één jaar via onze website. Verder krijg je bij Klever drie jaar garantie op ons aandrijfsysteem en vijf jaar op onze frames. Op fietsonderdelen geldt een garantie van twee jaar.

Aangezien onze fietsen gemiddeld zes tot twaalfduizend kilometer per jaar afleggen, is twee jaar best lang en is drie jaar garantie zeker lang. We doen dat omdat we vertrouwen hebben in onze producten en omdat we onze klanten zo goed mogelijk willen bedienen.

E-bike: wat kan je ons vertellen over de toekomst, wat moois mogen wij verwachten?
Binnenkort introduceert Klever, zoals eerder vermeld, haar 1600Wh accu. Daarmee heb je zelfs onder slechte weersomstandigheden een actieradius van minimaal 80 kilometer. Daarnaast lanceren we onze nieuwe X-Pinion 45. Ons iconische X-frame met een Pinion aandrijving. De versnellingspak gaat van 9 naar 12 versnellingen en heeft een koplamp van meer dan 2000 lumen. Deze sterke koplamp is natuurlijk belangrijk voor de veiligheid en komt vooral tot zijn recht in de herfst en in de winter.

E-bike: jullie zijn (naar onze kennis) ook het enige merk met af fabriek richtingaanwijzers toch?
Ja. Bij Klever ligt de focus van de productontwikkeling op de kwaliteit van de rijervaring, de prestaties van de motor, de accu en veiligheid. Het bereiken van 45 km/u is belangrijk, net als zichtbaarheid voor andere weggebruikers door uitstekende verlichting. En zicht met een hele sterke koplamp. En ja, richtingaanwijzers spelen ook een grote rol. Het is natuurlijk vreemd dat bestuurders van een speed pedelec hun arm moeten uitsteken, dus niet beide handen aan het stuur hebben, bij snelheden van meer dan 30km/u. Daarom hebben wij gekozen voor richtingaanwijzers op al onze producten.

E-bike: Welke extra accessoires of verbeteringen bieden jullie nog in België?
We blinken uit in rijervaring, snelheid (écht 45 km/u) en veiligheid. Daarnaast hebben al onze modellen een verende voorvork en een verstelbare stuurpen voor optimaal comfort. Zo zorgen we voor een goede rijhouding, afgestemd op de wensen van onze klanten.

Wij bieden ook in België een belangrijk accessoire, de accutas. De actieradius is cruciaal voor klanten en we hebben de optie om met een speciale Ortlieb accutas makkelijk een extra batterij mee te nemen. En door ons unieke Swap & Go accu systeem is het verwisselen van een lege door een volle accu zo gebeurd.

E-bike : Dank je wel voor dit fijne gesprek !