Testrit met de Specter Speedpedelec: Een Revolutionaire Ervaring

Bij een bezoek aan de website van de relatief nieuwe Belgische speler in het speedpedelec-segment, Specter, merk je meteen hun ambitieuze visie: “Rethink the Speed Pedelec” en “Grensverleggend qua design, gewicht en rijdynamiek”. Deze gedurfde uitspraken scheppen hoge verwachtingen. Tijdens een korte, maar krachtige testrit met hun vlaggenschip, de Specter 1 Longe Range, werd al snel duidelijk dat deze beloftes meer zijn dan enkel marketingcommunicatie.

Kracht en Prestaties
De Specter 1 Longe Range is uitgerust met zowel een middenmotor als een voorwielmotor, en een extra accu die samen voor een indrukwekkende capaciteit van 1200W zorgen. Deze combinatie levert een koppel van 130Nm, wat resulteert in krachtige prestaties ongeacht de omstandigheden. Tijdens onze testrit ervoeren we dat de “Chill” modus ons al binnen enkele meters de 35 km/h liet bereiken, en met minimale inspanning kwamen we moeiteloos voorbij de 40 km/h. De automatische Enviolo naafversnelling en de Gates Carbon Belt dragen bij aan een soepele en betrouwbare rijervaring.

Design en Connectiviteit
Specter kiest resoluut voor carbon frames, een zeldzaamheid in het speedpedelec-segment. Dit materiaal maakt de fiets niet alleen lichter, maar biedt ook de mogelijkheid om aerodynamische vormen te creëren. Daarnaast valt de specifieke cockpit op, met een grote display geïntegreerd in het stuur die turn-by-turn navigatie en diverse connectiviteitsfuncties biedt. De keuze voor 29″ wielen, in plaats van de gebruikelijke 27,5″ of 28″, geeft de fiets een indrukwekkend en dynamisch uiterlijk, wat bijdraagt aan de stabiliteit en het rijcomfort.

Rijervaring
Tijdens onze relatief korte testrit op de Vlaamse wegen bleek de Specter 1 Longe Range een ware krachtpatser te zijn. De grote wielen en de dubbele motoren zorgen voor een uitstekende stabiliteit, zelfs in korte bochten. Door te spelen met de bandendruk-waarbij de sweetspot zich tussen 2,5 en 3 bar bevindt- voor de ideale balans tussen comfort en prestaties. Optioneel kan de fiets worden uitgerust met een Redshift verende zadelpen, die extra comfort biedt en onze testfiets had deze optie, wat een verademing bleek te zijn.

Veiligheid en Verlichting
Veiligheid is een belangrijk aspect waarin Specter uitblinkt. De dagrijverlichting is geïntegreerd in de balhoofdbuis voor zichtbaarheid, en een krachtigere lamp in het stuur zorgt ervoor dat medeweggebruikers je duidelijk kunnen zien. De claxon is krachtig genoeg om voorliggers te waarschuwen, en de TRP 4 Piston remmen zijn werkelijk subliem. De remafstand is uitzonderlijk kort, wat bijdraagt aan de algehele veiligheid van de fiets.

Conclusie
De Specter 1 Longe Range is een indrukwekkende speedpedelec die design, kracht en technologie op een unieke manier combineert. De prijs van 10.690€ voor de Longe Range uitvoering (en 8.990€ voor de standaard Specter 1) is aan de hoge kant, zeker gezien de extra opties zoals de verende zadelpen, bagagerek en regenpack niet inbegrepen zijn. Echter, voor wie op zoek is naar een topklasse speedpedelec die op alle fronten uitblinkt, is de Specter 1 Longe Range een investering die de moeite waard is.

Wij zijn alvast fan en kijken uit naar meer innovaties van deze ambitieuze Belgische fabrikant.