Op 3 juni vierden we wereldwijd World Bicycle Day. De Verenigde Naties riepen deze dag in het leven om het gebruik van de fiets te promoten wegens de vele voordelen voor de gezondheid en het milieu. Volgens het zevende onderzoek van Verplaatsingsgedrag van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken fietsen Vlamingen al meer dan ooit. 22,1% van de verplaatsingen naar het werk gebeuren met de fiets, en steeds vaker met een e-bike. Fietsfabrikant Koninklijke Gazelle geeft vijf goede redenen om ook op die tweewieler te springen.
Volgens recent onderzoek van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken gebeurt inmiddels 18,5% van alle verplaatsingen in Vlaanderen met de fiets. Vooral jonge volwassenen tussen 25 en 34 jaar springen massaal op de fiets: zij leggen gemiddeld 40 kilometer per dag af. Een opvallende trend is de opmars van de elektrische fiets, die nu vaker wordt gebruikt dan de klassieke fiets.
“De elektrische fiets trekt het aantal kilometers dat mensen willen fietsen wel omhoog”, verklaart Ismaël Goedertier, Store Manager bij het Gazelle e-bike testcenter in Rumst. “Afstanden die vroeger te ver leken, worden nu perfect haalbaar. Dat maakt het voor veel mensen ineens wél realistisch om met de fiets naar het werk te gaan.” Maar welke voordelen haal je uit die fietstocht naar het werk?
1. Strak in het pak
Niet alleen je portemonnee wordt strakker, maar ook je lichaam. Wie naar het werk fietst, blijft automatisch in beweging – zelfs al is het maar een kort ritje. Dertig minuten per dag doet al wonderen voor je conditie. En een extra bonus: je krijgt er krachtige beenspieren en strakke kuiten bij. Een gezonde bonus, zonder extra sportabonnement!
2. Je fiets wordt je beste inspiratieplek
Fietsen brengt niet alleen je lichaam in beweging, maar ook je hersenen. Door te fietsen stroomt er meer bloed en zuurstof naar je brein, wat helpt om nieuwe hersencellen aan te maken. Bovendien versterkt het de verbindingen tussen verschillende delen van je brein, waardoor je slimmer, sneller en creatiever denkt. Geen saaie kantoorstoel dus, maar frisse lucht en beweging zorgen dat je geest fris en scherp is wanneer je aan je werkdag begint. Bovendien geeft het je ook de kans om echt los te komen van je werk en even je hoofd leeg te maken.
3. Altijd volgens plan
Je vertrekt ’s ochtends op tijd naar je werk, maar een ongeval op de snelweg zorgt plots voor tientallen minuten vertraging. Of de trein die normaal om 17.30 uur aankomt, komt plotseling een halfuur later door hinder op het spoor. Herkenbare situaties? Met de fiets weet je precies hoe lang je onderweg bent en wanneer je moet vertrekken. Auto- en treinverkeer zijn een pak minder voorspelbaar. Zo kom je nooit meer te laat op je werk, aan de schoolpoort van je kinderen of bij een andere afspraak.
4. Fietsen = verdienen
Fietsen naar het werk levert gemiddeld 460 euro netto per jaar op – of zo’n 38 euro per maand. In 2024 steeg dat bedrag zelfs met 20%. Hoeveel je verdient, hangt af van hoe vaak je fietst, hoe ver je moet en hoeveel je per kilometer krijgt. Fiets je dagelijks één tot vijf kilometer, dan tikt dat op jaarbasis aan tot 293 euro. Ligt je woon-werkafstand tussen de zestien en twintig kilometer, dan stijgt dat bedrag al tot 761 euro. De mediaan ligt op 250 euro: de helft van de Belgen zit daaronder, de andere helft erboven.
Bovendien verdien je niet alleen extra geld, maar je houdt ook meer over. Geen benzinekosten, dure treintickets of parkeerkosten meer. Wie fietst, vermijdt die dagelijkse uitgaven. Zo wordt je dagelijks transport naar het werk (bijna) gratis.
5. Moeder Natuur dankt u
Kiezen voor de fiets in plaats van de auto is een milieuvriendelijke keuze, maar wist je hoeveel verschil dat maakt? Een elektrische fiets stoot maar 0,6 procent uit van wat een gemiddelde auto veroorzaakt. Die uitstoot komt vooral vrij bij de productie van de elektriciteit voor de batterij. Met een e-bike draag je dus actief bij aan een betere lucht en een gezonder klimaat.