Batterijen veranderen – Hoe je ermee omgaat ook

We kunnen er niet meer omheen, lithium-ion batterijen zijn in ons leven niet meer weg te denken. Toepassingen met de herlaadbare lithium-ion batterijen worden steeds talrijker, denk maar aan de booming markt van elektrische wagens, thuisbatterijen, elektrische steps en fietsen, laptops, handgereedschap, drones en tal van andere toepassingen. Volgens de voorspellingen zal de vraag naar energie uit batterijen tegen 2030 twaalf keer zo hoog zijn als in 2020. Batterijen vereenvoudigen ons leven aanzienlijk en maken vele toepassingen draadloos, waardoor het des te belangrijker is dat we er op een verantwoorde manier mee omgaan. Reden genoeg voor Bebat om aandacht te besteden aan de veiligheid rond de opslag en het inzamelen van de batterijen.

BEBAT STREEFT OPTIMALE VEILIGHEID NA
Bebat geeft batterijen een nieuw leven door ze in te zamelen, te sorteren en te recycleren.  De batterijen worden steeds krachtiger en de samenstelling van de inzamelstroom verandert heel snel. Batterijen veranderen, hoe we ermee omgaan dus ook. Daarom is er bij alle activiteiten van Bebat veel aandacht voor optimale veiligheid in elke stap van het proces: van bij de opslag en het inzamelpunt over de sortering tot en met de recyclage van de batterijen. In dit verband heeft Bebat een concrete veiligheidsmissie gedefinieerd en rekent op de medewerking van iedereen. Veilig inzamelen begint bij het begrijpen van de risico’s. Bebat heeft de risico’s in kaart gebracht en kiest voor een gepaste aanpak bij elk product. Bebat zorgt voor geschikt inzamel- en transportmateriaal, maar ook voor professionele begeleiding en technische ondersteuning.

INTEGRAAL VEILIGHEIDSPLAN
Bebat heeft een integraal veiligheidsplan opgesteld dat de hele inzamelketen omvat van bij de consument thuis tot bij de recycler. In dit veiligheidsplan werd er een evaluatie uitgevoerd van de inzamelmiddelen, de beschikbare displays, het transport, de opslag, de communicatie over het proces van recyclage, de werkprocessen, de infrastructuur, de bewaking en de interventie. Het veiligheidsplan werd opgemaakt voor de hele keten en werd op maat gemaakt voor elk inzamelkanaal.

NIEUWE INZAMELRECIPIËNTEN
Zo werden de plastic vaten in de inzamelpunten vervangen door metalen vaten met een speciale coating en ASP’s of stalen containers met brandveilige deksels waarin grote batterijen kunnen worden opgeslagen. Bovendien werden de inzameldisplays aangepast in functie van het type inzamelkanaal. Grote batterijen moeten nu binnengebracht worden bij recyclageparken of gespecialiseerde inzamelpunten. De scholen kregen bijvoorbeeld een kleine inzamelopening in de displays waardoor lithium batterijen nu in grote mate geweerd worden. Om de veiligheid te verhogen is de toepassing van detectiesystemen naar vulgraad en temperatuur in de displays uitgebreid.

ZELF VEILIG OPSLAAN VAN LITHIUM-ION BATTERIJEN
Indien je een tijdje zelf lithium-ion batterijen moet opslaan, dan bewaar je die best op een veilige manier. Door deze 10 regels in acht te nemen, kun je niet alleen potentiële risico’s minimaliseren, maar kan je ook de levensduur van je batterijen verlengen.

1. Kies de juiste opslagplaats

Zorg ervoor dat de opslagruimte droog en goed geventileerd is en houd de temperatuur binnen de aanbevolen grenzen. Dit helpt de batterijen langer goed te houden en vermindert het risico op ongewenste reacties.

2. Voorkom kortsluiting

Bedek de contactpunten van de batterijen met tape of de originele afdekking van de fabrikant om kortsluiting te voorkomen. Een eenvoudige voorzorgsmaatregel die potentieel gevaar kan voorkomen.

3. Vermijd trillingen en impact

Sterke trillingen kunnen de integriteit van de batterijen aantasten, dus vermijd plaatsen waar ze aan constante schokken worden blootgesteld.

4. Bescherm tegen extreme omstandigheden

Houd batterijen weg van extreme temperaturen en plotse temperatuurschommelingen, aangezien deze de prestaties en veiligheid kunnen beïnvloeden.

5. Voorkom zware belasting

Plaats geen zware voorwerpen op dozen met lithium-ion batterijen om mogelijke beschadiging te voorkomen.

6. Gebruik geschikte containers

Bewaar de batterijen in containers die specifiek zijn ontworpen voor dit doel, zoals die vermeld staan in de ADR-lijst. Dit minimaliseert risico’s en vergemakkelijkt het beheer.

7. Scheid beschadigde en nieuwe cellen

Houd beschadigde en nieuwe batterijcellen gescheiden om potentieel gevaar te verminderen en een betere controle te behouden over hun toestand.

8. Bewaar geen grote hoeveelheden batterijen

Bewaar geen grote hoeveelheden batterijen als dit niet nodig is. Bewaar de cellen bovendien niet bij brandbare, licht ontvlambare of explosieve materialen.

9. Hou een passend brandblusapparaat bij de hand

Een brandblusapparaat specifiek voor lithium-ion batterijen kan cruciaal zijn in geval van nood. Zorg ervoor dat het goed onderhouden en binnen handbereik is. Vraag desnoods advies aan de brandweer om de risico’s in je opslagruimte tot een minimum te beperken.

10. Controleer vergunningen en verzekeringsdekking

Kijk na of je omgevingsvergunning de opslag van batterijen wel toelaat en stem dit af met je verzekeringsmaatschappij om ervoor te zorgen dat je goed gedekt bent.

Meer info: www.bebat.be

TEKST: DOMINIEK SAELENS
FOTO’S: BEBAT