Unieke fietsen bij E-motionbikes

“Je ervaart een wauw-gevoel”

Het verhaal van e-bike shop E-motionbikes is bijzonder. Twee fietsliefhebbers ontdekten de merken Ruff-Cycles en Ellio. Ze waren zo enthousiast dat ze een eigen zaak opstartten. De fietsen zijn handgemaakt, van topkwaliteit en springen in het oog.

De naam E-motion heeft een gelaagde betekenis. De E staat voor elektrisch, motion voor beweging. Maar voor de zaakvoerders Ann Neuts en Ludo Guisson gaat het ook om een speciale emotie en beleving. “Als je rijdt op onze fietsen, ervaar je een wauw-gevoel. Het is voor ons een passie. We fietsten graag, zowat elk weekend maakten we een ritje met een gewone fiets. We merkten dat andere fietsers ons vlotjes inhaalden omdat ze elektrisch reden. Het maakte ons nieuwsgierig.”

Keuze voor duurzaamheid
Ludo is een fervente Harley-rijder. Samen met Ann ging hij op zoek naar een kwaliteitsvolle e-bike, liefst nog met een bijzonder cachet. Ze wilden geen massaproduct dat na enkele jaren niet meer bruikbaar zou zijn, maar opteerden voor een kwaliteitsvolle duurzame fiets. “We kwamen terecht bij Ruff-Cycles, een producent die in Regensburg in Duitsland is gevestigd. Onmiddellijk wisten we dat dit fietsen naar ons hart waren. We deden heel wat research over de technische aspecten ervan. Toen hadden we nog niet het idee om een fietsenzaak te beginnen, want we werken allebei in de IT-sector. Maar het verbaasde ons dat er van dit topmerk in de nabije omgeving amper een dealer met kennis van zaken te vinden was. Het was een trigger, we namen contact op met de producent. Na grondige gesprekken kregen we een akkoord voor het dealership in Vlaams Brabant en Limburg. Dat was de start van E-motionbikes, ongeveer drie jaar geleden. Onlangs kregen we het bericht dat we in België de grootste dealer zijn.”

Sterk in onderhoud
“Allebei onze grootouders waren fietsenhandelaars, het zit dus wellicht in ons DNA.”
Ann haar grootvader runde destijds in Diest de bekende fietsenzaak Velos Jozef Neuts. Ze woont nu in het huis van haar grootouders waar de fietsenhandel gevestigd was. Ludo zijn overgrootvader had de eerste fietsenwinkel en autogarage Claes in Heusden-Zolder.
Ludo Guisson: “Als kind liep ik vaak rond in de zaak van mijn opa en mocht ik fietsen uit elkaar halen en weer samenstellen. Het onderhoud van fietsen is nu uiteraard helemaal anders. Ik volgde een opleiding fietshersteller om me erin te verdiepen. Momenteel school ik nog bij voor e-scooters, e-steps en speed pedelecs, met een focus op elektronica. Intussen stuurt Ruff-Cycles zelf klanten van fietsenhandelaars in Nederland en Wallonië door naar ons voor gespecialiseerd onderhoud. Het bedrijf gebruikt kwaliteitsvolle onderdelen die allemaal Europees zijn. Alleen het type Lil-Buddy heeft versnellingsapparatuur van het Japanse Shimano. Bijzonder is de traploze aandrijving met riem die op maat gemaakt is. Dat betekent dat je met precisie moet bekijken hoe deze afgesteld is. Het komt er op aan alles heel nauwkeurig na te meten. Het moet van bij het begin correct zijn, anders duiken er achteraf problemen op. Ruff-Cycles is een jong bedrijf dat volop groeit. Voor hen is het een geruststelling dat wij kunnen instaan voor het onderhoud. Zo wordt het delicate retour transport naar Duitsland vermeden.”

Vlaggenschip The Ruffian
E-motionbikes heeft alle modellen van Ruff-Cycles in het aanbod: Biggie, Lil’Buddy, Lil’Missy en The Ruffian. “We zijn gespecialiseerd in The Ruffian, het vlaggenschip van Ruff-Cycles. Het is een fiets met een schitterende retro-look en een heel fijne rijbeleving. Het is heel apart, je hebt bijna een motorgevoel. Dit type verkopen we vooral aan klanten die iets bijzonders willen. The Ruffian is dan ook uniek. De fiets is met de hand gemaakt, wat zeldzaam is. Dit heeft een meerwaarde, zo blijkt. Bij reguliere producenten komt er elk jaar een nieuw model uit. The Ruffian bestaat al tien jaar, onveranderd. De fiets behoudt dus zijn waarde.”

Collector’s item
Klanten kunnen voor The Ruffian kiezen uit zeven kleuren. The Ruffian wordt soms een collector’s item, zeker wanneer een bepaalde kleur uit het aanbod verdwijnt. “Wil de klant een andere kleur, dan kan dat tegen een meerprijs. Ook een customized fiets met bijvoorbeeld het bedrijfslogo is mogelijk. Die dient soms als eyecatcher op het kantoor of op een beurs. Jaarlijks komt er van The Ruffian of van Lil’Buddy een limited edition uit, in samenwerking met een internationale VIP. Vorig jaar was dat met Paul Jr. Designs die voor zijn klanten Harley’s op maat maakt. Hij mocht zijn design loslaten op The Ruffian. Er werden vijftig gecertificeerde exemplaren gemaakt. Paul Jr. zette er persoonlijk zijn handtekening op, dus elke fiets is uniek.. E-motionbikes kon drie van de vijftig exemplaren verkopen, iets waar we trots op zijn.”

Speed pedelecs van Ellio
Ellio is een Belgisch merk, gespecialiseerd in speed pedelecs. “We waren overtuigd van hun kwaliteit en technische kunde. We konden de fietsen uittesten en waren verbaasd over het vermogen en de kwaliteit.” Ellio speed pedelecs hebben een tweewielaandrijving, geïnspireerd door de aandrijftechniek van een wagen. Ze rijden volledig automatisch. E-motionbikes verkoopt het type Ellio Original en de nieuwe MAX. De krachtige motoren staan garant voor moeiteloze acceleraties terwijl het all-wheel drive systeem optimale tractie en stabiliteit biedt bij snelheden tot 45 km/u. De Original en de MAX zijn verkrijgbaar in een sportieve en een comfortabele variant.

Stevige service
“Een fiets koop je niet zomaar. We maken heel veel tijd om met onze klanten te praten, aan tafel met een kopje koffie. We zijn open en eerlijk over de fietsen en geven informatie over de voor- én nadelen. Ook zijn we heel bereikbaar, zelfs op zon- en feestdagen nemen we indien mogelijk de telefoon op.” Klanten kunnen een testrit aanvragen.
Ook kan je een e-bike, type Lil’Buddy, huren, al dan niet met gids. Ann is stadsgids en begeleidt fietsrondleidingen in Diest. “Ook klanten die via hun werkgever een fiets kunnen leasen vinden hun weg naar ons.” E-motionbikes is immers partner van Cyclis, Lease a bike, O2O, B2Bike, VDW Lease en Joule voor fietsleasing.

Info: https://e-motionbikes.be

Tekst: Hilde Pauwels
Foto’s: E-motionbikes