Shimano breidt gravel line-up uit met nieuwe GRX 12-speed Di2 groepset

De nieuwe 2 x 12-speed GRX RX825 Di2 combineert Shimano’s ongeëvenaarde elektronische schakelsysteem met geoptimaliseerde versnellingsopties voor fietsen, racen en avontuurlijke tochten de hele dag door. De groep is voorzien van verfijnde hendels voor comfort en controle, een Shimano SHADOW RD+ achterderailleur voor een beter kettingbeheer en een nieuwe voorderailleur die geoptimaliseerd is voor gravel voor accuraat schakelen.

Shimano GRX 12-speed Di2 is ontworpen voor gravelrijders die leven in het moment, die zich wagen op verlaten, onbekende onverharde wegen, die routes en wedstrijden rijden met onvoorspelbare uitkomsten, en zorgt voor nauwkeurige, betrouwbare, ongestoorde prestaties onder alle omstandigheden.

    Verbeterd Di2 platform – Het hele Di2 systeem is onder de loep genomen. Dit zorgt voor perfect schakelen en een draadloos design van je cockpit. Zo combineer je performance met duurzaamheid

    Optimale gravel aandrijflijn – Geoptimaliseerde 2×12 speed verhoudingen voor optimale efficiëntie en Shimano’s bewezen HYPERGLIDE+ techniek voor bewezen schakelprestaties.

    Verbeterde ergonomie – GRX heeft als doel het bieden van onverslaanbare ergonomie. De nieuwe semi-draadloze aanpak zorgt voor een cleane cockpit met voldoende opties tot customization.

Versnellingsmogelijkheden GRX RX825 Di2

Shimano’s nieuwe pakket gravelcomponenten voegt een elektronische schakeloptie toe aan de 2 x 12 GRX groep die vorig jaar werd gelanceerd. Door de nieuwe GRX RX825 Di2 versnellingshendels, beschikbare satellietschakelaars, voorderailleur en achterderailleur te combineren met de bestaande RX820 crankset, cassette en remmen, kunnen fietsers genieten van Shimano’s kenmerkende Di2 schakelprestaties en betrouwbaarheid met 2 x 12-speed gravelversnellingen.

Net als met de GRX RX820 groepset is er de keuze uit een 48/31 crankstel of een RX610 crankstel met een 46/30 verhouding. Cassettes komen in 11-36 of 11-34. Deze twee opties geven een brede range van 24 versnellingen, 12-speed zorgt er dan vervolgens voor dat de stappen in de cassette klein blijven.

GRX RX825 Di2 compatible verhoudingen:

    48/31 RX820 crankstel

    46/30 RX610 crankstel

    11-36 HG710 cassette

    11-34 R9200, R8100, R7100 cassettes

Elk van deze versnellingscombinaties is te combineren met Shimano’s nieuwste carbon gravel wielen, de WH-RX880. Met een binnenbreedte van 25 millimeter en een vernieuwde DIRECT ENGAGEMENT freehub zorgen de RX880 wielen voor een essentiële verbinding tussen de fietser en de weg, hoe afgelegen of ruig deze ook is.

Ongeëvenaard elektronisch schakelen met Shimano Di2 voor gravel

Net als bij de 9200 Dura-Ace, 8100 Ultegra en 7100 105 groepsets is het Di2 systeem semi-draadloos. Dit betekent dat de voor- en achterderailleur aangesloten zijn op een centrale accu en draadloos verbinding maken met de shifters. Dit zorgt ervoor dat er geen junction boxes nodig zijn en het versimpelt het opbouwproces van een fiets enorm. Opladen gaat via de achterderailleur, de centraal geplaatste accu zit ook nog eens veilig weg van de elementen zodat dat nooit de beperking van je gravel avontuur gaat zijn.

Shimano Di2 draadloze cockpit

Shimano’s 12-speed GRX Di2 heeft een draadloze grind-specifieke cockpit waar verhoogde kappen met geribbelde oppervlaktestructuur en anti-slip remhendels zorgen voor optimale bescherming van de handen, hoe pittig de rit ook wordt. Die veilige positie van de hand wordt, net als bij de originele GRX RX815 Di2 DUAL CONTROL LEVERS, versterkt door de plaatsing van de derde Di2-knop aan de binnenkant van de kap.

Of deze knop nu gebruikt wordt om te schakelen of om door het scherm van een fietscomputer te scrollen, deze derde knop is nog een manier om het elektronische Di2-systeem van Shimano ten volle te ervaren.

Voor gravel

De nieuwe dubbele bedieningshendels hebben ook een voor gravel geoptimaliseerde dwarsdoorsnede voor naadloze integratie met een uitlopend stuur. De rondere vorm zorgt voor een soepeler overgang van stuur naar kap en creëert een groter oppervlak om drukpunten te helpen elimineren.

ST-RX825 – Hydraulische schijfrem DUAL CONTROL hendel

    Draadloze Di2-verbinding

    2 x 12-speed Dual-Control hendel

    Gravel-specifieke remhendel en bracket ergonomie

    Nieuw uitlopende valreep optimalisatie

    Antisliplaag op remhendeloppervlak

    Drie Di2 knoppen per hendel voor E-TUBE PROJECT Cyclist app aanpassingen

    Vervangbare knoopcelbatterijen (2 x CR1632) met een verwachte levensduur van 3,5 tot 4 jaar

    Gewicht: 415 gram / paar

Extra Di2 schakelflippers

Het nieuwe Di2 systeem biedt ook de mogelijkheid voor extra schakelknoppen, nog een belangrijk voordeel van elektronisch schakelen. Door één van Shimano’s satellietschakelknoppen aan te sluiten, of deze nu op het bovenblad, de drop of op het aerostuur zitten, kunnen fietsers consistenter hun inspanning volhouden zonder hun handen te hoeven verplaatsen. Net als de derde knop op de GRX Di2 dual-control hendels, kunnen aan deze satellietschakelaars verschillende functies worden toegewezen, waaronder het schakelen van een derailleur, het bedienen van compatibele verlichting en fietscomputers, of als rondeknop tijdens trainingen.

SHIMANO SHADOW RD+ achterderailleur

De RX825 achterderailleur is voorzien van Shimano’s baanbrekende SHADOW RD+ technologie. Met zijn handige aan/uit-schakelaar maakt SHADOW RD+ het verwijderen van het achterwiel gemakkelijk indien uitgeschakeld. Als hij aan staat, staat de aandrijving onder extra spanning die zorgt voor een rustiger rijgedrag en nauwkeuriger schakelen.

Net als bij Shimano’s 12-speed Di2 systemen voor de weg, is de achterderailleur ook de communicatiehub van de aandrijving, die draadloos communiceert met de schakelhendels, compatibele fietscomputers en E-TUBE PROJECT Cyclist via een smartphone. Het herbergt ook de oplaadpoort van het systeem en de multifunctionele knop waarmee fietsers eenvoudig het batterijniveau kunnen controleren, via Bluetooth kunnen koppelen en de afstelmodus voor beide derailleurs kunnen activeren.

RD-RX825 Achterderailleur

    SHIMANO SHADOW RD+ kettingstabilisatie

    Geïntegreerde D-FLY connectiviteit en opladen

    12 versnellingen

    Compatibel met 11-34T en 11-36T cassettes

    Gewicht: 310 gram

Bredere kettinglijn voor meer speling

Net als de allereerste GRX groepen heeft het RX825 systeem een bredere kettinglijn van +2,5 mm voor een betere bandenspeling. Dit is vooral handig met de trend naar bredere banden en evenementen waar modder wordt verwacht.

FD-RX825 voorderailleur

    Kettinglijn +2,5 mm ten opzichte van conventionele FD voor de weg

    Bredere bandenspeling

    2 x 12 versnellingen

    Gewicht: 142 gram

E-TUBE PROJECT Aanpassing en FRONT SHIFT NEXT

Met behulp van Shimano’s E-TUBE PROJECT Cyclist applicatie kunnen rijders kiezen tussen verschillende schakelintervallen voor multi-shift, de toewijzing van schakelknoppen aanpassen (welke knoppen welke functies uitvoeren), verschillende automatische schakelmodi programmeren zoals Synchroon en Semi-Synchroon schakelen en het schakelen fijn afstellen.

De lancering van de RX825 valt ook samen met het debuut van Shimano’s nieuwe FRONT SHIFT NEXT functionaliteit.

Met deze firmware update kun je nu gebruik maken van Shimano’s gebruiksvriendelijke E-TUBE PROJECT Cyclist app om elke 12-speed Di2 knop te programmeren om de voorderailleur te schakelen naar de kettingring die je op dat moment niet gebruikt en vervolgens met dezelfde knop heen en weer te schakelen. Deze nieuwe firmware is niet alleen compatibel met de GRX RX825, maar ook met Shimano’s familie van 12-speed Di2 weggroepen. Het resultaat is eenvoudiger, intuïtiever schakelen voor minder ervaren rijders en snellere beslissingen voor ervaren rijders in het heetst van de strijd.

Naast het drastisch vereenvoudigen van het schakelproces, kan Shimano FRONT SHIFT NEXT ook andere schakelaars vrijmaken voor taken zoals het doorlopen van meerdere schermen op een gekoppelde fietscomputer, het in- en uitschakelen van compatibele verlichting of het indrukken van de “ronde” knop op je fietscomputer zodat je je handen veilig op hun plaats kunt houden, zelfs tijdens je zwaarste inspanningen.

https://bike.shimano.com/nl-NL/home.html