KBC Fietsleasing excelleert in innovatie

Veel aandacht voor duurzaamheid en preventie

KBC Fietsleasing is een belangrijke speler in de markt van fietsleasing. Speerpunten zijn de digitale ontzorging, het voortdurende streven naar een duurzamere mobiliteit en de aandacht voor preventieve verkeersveiligheid.

Bij meer dan een op vijf woon-werkverplaatsingen is de fiets het hoofdvervoermiddel. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Verplaatsingsgedrag’ van de Vlaamse overheid voor de periode 2021-2022. Vooral de elektrische fiets wint aan populariteit. Ongeveer een derde van de gezinnen met een fiets heeft een elektrisch exemplaar. Ter vergelijking: pre-corona was dit nog maar 20%. In heel wat gevallen kiezen gezinnen voor een leasefiets.

Er is het verscheiden en kwalitatieve aanbod van merken zoals Gazelle, Riese & Muller, Trek, Stromer, Giant. Er zijn veel modellen en accessoires, er is het financiële voordeel en het maatschappelijke draagvlak voor een duurzamere mobiliteit. Ook de toegenomen files en de verbeterde fietsinfrastructuur hebben voor een flinke boost gezorgd in fietsleasing. Voor werkgevers is fietsleasing een budgetneutrale oefening. Marktleider en pionier KBC Fietsleasing is in zijn eentje goed voor ruim 30.000 fietsen op de weg.

Digitale procesflow
De uitrol van fietsleasing bij de mobiliteitsprovider is een groot succes, mede te danken aan de digitalisering van het offerte-, bestel- en onderhoudsproces en de koppeling van de kassasystemen van heel wat fietsdealers met de systemen van KBC Fietsleasing. Deze digitale werkwijze ontzorgt de mobility manager en gebruiker. Multimobiliteit in het woon-werkverkeer stelt mobiliteitsmanagers immers voor heel wat administratieve, fiscale en financiële uitdagingen.

Het paradepaard van KBC Fietsleasing is zonder twijfel de digitale procesflow. Een unieke barcode wordt afgeleverd via de gratis online beheertool KBC MoveSmart. Met deze code trekt de gebruiker naar de fietsdealer, die hem GDPR-proof (gegevens fietser moeten voor de lease-aanvraag niet geregistreerd worden) zal registreren in het kassasysteem. Dankzij de koppeling tussen zijn kassasysteem en de systemen van KBC Fietsleasing wordt de fietsofferte onmiddellijk doorgestuurd naar KBC Fietsleasing.

De kassasystemen van de fietsdealers, partners van KBC Fietsleasing, bevatten een schat aan informatie die een aanzienlijke efficiëntiewinst oplevert bij de opmaak van digitale offertes. Alle kwaliteiten/kenmerken van een fiets zijn in detail geregistreerd in het kassasysteem van de fietsdealer en zullen via de digitaal gegenereerde leaseofferte ter beschikking zijn van de mobiliteitsmanager en/of gebruiker. Het gros van de dealers uit het KBC-netwerk is gekoppeld aan deze digitale werkwijze.

Ook op vlak van onderhoud sloeg de leasemaatschappij de digitale weg in. Digitale dealers kunnen vanuit het kassasysteem nagaan voor welk onderhoudspakket de bestuurder gekozen heeft en controleren welk onderhoud reeds werd uitgevoerd. De dealer kan de uitgevoerde onderhoudswerken eenvoudig registeren in het systeem. Ook de factuur wordt onmiddellijk overgemaakt aan KBC Fietsleasing zonder dat de dealer of de gebruiker enig budget hoeft bij te houden of op te volgen. De mobiliteitsprovider werkt met onderhoudspakketten in functie van de intensiteit van het gebruik van de leasefiets en het type fiets. Gebruikers kiezen tijdens de offertefase tussen de pakketten “basic”, “tour” en “intens”. Via MoveSmart in KBC Mobile kunnen gebruikers hun bestelling opvolgen, een afspraak maken voor onderhoud en hulp inroepen bij pech.

Cafetariaplantool
Voor een naadloos beheer van leasefietsen integreerde KPMG/Partena het gratis platform KBC MoveSmart in hun cafetariaplantool, via een beveiligde Application Programming Interface (API). De functionaliteit de administratie en foutenlast. Voor de gebruiker wordt de klantenervaring een pak eenvoudiger. Ondernemingen kunnen hun medewerkers een ‘cafetariaplan’ aanbieden. Dit is een flexibel budget waarbij een deel van het loon, de dertiende maand of vakantiedagen kunnen omgezet worden in een alternatief voordeel zoals een leasewagen en -fiets. In die context is het belangrijk de kostprijs van de leasefiets en/of leasewagen te kennen. Vanuit de cafetariaplantool van KMPG/Partena snort de gebruiker via een beveiligde API de prijs van de fiets op in het gratis en digitale platform KBC MoveSmart.

Circulair
Fietsen is op vele vlakken een meer duurzame mobiliteitsvorm. Denken we maar aan de gezondheids- en milieuvoordelen. Maar bij KBC Fietsleasing start het duurzaamheidsverhaal al bij de keuze van de leasefiets. KBC Fietsleasing werkt met fietsmerken en lokale fietsdealers die het duurzaamheidsverdrag van KBC hebben ondertekend. Dat houdt in dat ze in hun inkoop-, verkoop- en uitbestedingsprocedures criteria opnemen die maatschappelijke, ethische en ecologische aandachtspunten bevatten.

KBC Fietsleasing heeft een netwerk van ruim 700 lokale fietsdealers, fietsers kunnen dus in hun eigen buurt terecht. KBC Fietsleasing informeert de fietser zodat onnodige verplaatsingen vermeden worden.

Op het einde van het leasecontract kan de fietser zijn fiets tegen een correcte prijs overnemen. Als hij daar niet op ingaat, kan KBC Fietsleasing de fiets verkopen aan handelaars of particulieren. Wanneer de fiets niet meer voldoet, kan men de herbruikbare onderdelen recycleren.

Fietspreventie
Verkeersveiligheid is cruciaal. De KBC-verzekeringstak geeft nuttige tips. Het is belangrijk je route te kennen en als het mogelijk is op rustige momenten te fietsen. Elektrisch fietsen is net iets anders, je kan je medewerkers oefensessies aanbieden. Overtuig hen ook om reflecterende kleding te dragen.
Kortom, KBC Fietsleasing is een innovatief product van mobiliteitsprovider KBC Autolease. Binnenkort zal ook de overname van de leasefiets einde contract digitaal verlopen.
Meer info: www.kbc.be/fietsleasing.

Tekst: KBC Fietsleasing en Hilde Pauwels
Foto’s: KBC Fietsleasing