KBC Autolease wil meer werknemers op de fiets in strijd tegen files

KBC Autolease neemt haar maatschappelijke rol op. Door fietsleasing in de kijker te zetten wil de mobiliteitsspeler de congestie op de weg mee helpen oplossen. Het bedrijf roept ondernemingen in ons land op om fietsleasing aan te bieden aan hun werknemers.

Het gebruik van de auto is de afgelopen jaren gewijzigd. Kropen we vroeger vooral achter het stuur om naar het werk te rijden, dan gebruiken we tegenwoordig onze ‘vrijheid’ op vier wielen voor van alles en nog wat. Jong en oud en op elk moment van de dag. Senioren blijven trouwens ook langer dan vroeger deel uitmaken van het verkeer.  Daarnaast sturen we door de digitalisering van ons winkelgedrag ook dagelijks heel wat pakjesbezorgers de weg op. Alles bij elkaar zorgt dat voor veel extra volk op de baan en dat betekent niet zelden ook dat we met z’n allen veel stil staan.

Gewoontes aanpassen

 “Je kan erop vloeken, maar dat helpt niet”, zegt Tom Vlaminck, director business and product development bij KBC Autolease.  “Maar je kan er wel iets aan doen. Door je gewoontes aan te passen en bijvoorbeeld de auto al eens in de garage te laten staan voor je woon-werkverkeer.”

Omdat het openbaar vervoer in ons land niet altijd een gepaste oplossing biedt, wil KBC Autolease meer werknemers op de fiets in strijd tegen de files. “In de mobiliteitsmix blijft de auto een belangrijke rol spelen, maar misschien moet die bij het woon-werkverkeer niet sowieso de eerste keuze zijn. Volgens de gegevens van de federale diagnostiek legt een Vlaming gemiddeld 15 km in vogelvlucht af naar zijn werk, een Brusselaar 7 km en een Waal 19 km. Deze afstanden bieden een enorm potentieel voor de elektrische fiets die in veel gevallen het snelste en misschien zelfs ook het mooiste traject biedt”, legt Tom uit. En daar hoeft het niet te stoppen. “Moet je voor of na het werk de kinderen afzetten of ophalen op school of boodschappen doen? Ook dat kan comfortabel met een fiets. Er zijn vandaag voldoende accessoires voorhanden om van je elektrische fiets een heus lastdier te maken, terwijl voor het vervoer van kinderen de longtail of de bakfiets  het geknipte vervoersmiddel is”.

Veiliger en comfortabeler fietsen

Maar terwijl de fietsen steeds beter werden aangepast aan onze noden van vandaag,  waren er tot voor kort veel vragen bij de staat van de fietsinfrastructuur in ons land. “Terecht, maar Vlaanderen heeft een inhaalbeweging gemaakt met zijn fietsknooppuntennetwerken en fietsostrades. Uit het Fietsrapport van het Agentschap Wegen en Verkeer (2023)  blijkt dat bijna 65% van de fietspaden in Vlaanderen er behoorlijk tot uitstekend bijliggen. Die resultaten hebben een positieve impact op de veiligheid. Volgens Fietsberaad, het Vlaamse kenniscentrum voor fietsbeleid, blijkt dat fietsen de afgelopen jaren 40 procent veiliger is geworden”, zegt Tom nog. Veilig fietsen is uiteraard meer dan mooi meegenomen voor de vrijetijdsfietser, maar om de pendelaar elke dag een duwtje in de rug te geven op zijn stalen ros was er een extra inspanning nodig. Die kwam er in de vorm van de fietsvergoeding die werkgevers sinds mei vorig jaar verplicht moeten betalen. De hoogte van het bedrag verschilt per sector, maar mag sinds begin dit jaar maximum 0,35 euro per kilometer bedragen. 

Lokaal ondernemerschap

Een en ander zorgt ervoor dat de weg voor de integratie van fietsleasing op de werkvloer helemaal open ligt. “Het is de enige fiscaal geoptimaliseerde manier om een fiets te gebruiken voor je woon-werkverkeer. Het is daarbij belangrijk om aan te geven dat we er bij toekomstige ontwikkelingen alles aan zullen doen  om de gebruiker nog beter te kunnen ontzorgen dankzij een vlotte product-en winkelbeleving. Daarnaast moet fietsleasing uiteraard ook betaalbaar blijven. Je merkt dat de evolutie van de fiets snel is gegaan. En dat heeft zich mee in het prijskaartje vertaald. Vroeger kostte een exemplaar gemiddeld 2.500 euro, nu is dat opgelopen tot 3.800 euro. Het loon van de werknemer is niet in die mate gestegen. “Kortom nog een leuk product om verder te ontwikkelen op vele vlakken: gebruiksgemak; veiligheid en preventie; en kostprijs”,klinkt het.

“Meer mensen op de fiets, niet in het minst dankzij de forse groei van fietsleasing, is trouwens niet alleen goed nieuws voor het fileleed. Het is ook een goede zaak voor de lokale economie. De ontwikkelingen rond fietsleasing passen helemaal in ons beleid om het lokale ondernemerschap te ondersteunen. Dat doen we door onze samenwerking met fietshandelaars, terwijl we in ons aanbod ook de Belgische fietsconstructeurs in de kijker willen zetten”, besluit Tom Vlaminck.

Meer info: www.kbc.be/fietsleasing