Hoe vermijd je fietsdiefstal?

In België zijn er dagelijks meer dan 100 mensen slachtoffer van fietsdiefstal. Als je elke dag met de fiets naar het werk gaat, wil je natuurlijk voorkomen dat jouw fiets gestolen wordt. In deze blog kan je enkele handige tips vinden om fietsdiefstal te vermijden.
1. Gebruik een goed fietsslot:

Natuurlijk is een goed fietsslot belangrijk als je fietsdiefstal wilt voorkomen. Investeer in een slot van goede kwaliteit en zorg dat je je fiets ALTIJD sluit als je hem achterlaat. Er zijn ontelbaar veel soorten fietssloten op de markt. Je kan best kiezen voor een fietsslot met het ART-2 keurmerk. Deze sloten geven een zekerheid van diefstalbeveiliging. Als je een fiets leaset, is een ART-2 goedgekeurd slot zelfs een vereiste. Je kan de sloten herkennen aan het ART-logo met het aantal sterren en het viercijferige goedkeurnummer. Je kan ook altijd beroep doen op een van onze dealers bij het kiezen van een goed fietsslot.

2. Parkeer je fiets op een veilige plek:

Probeer je fiets achter te laten op een goed verlichte plek waar ook veel voetgangers/fietsers voorbij komen. Zo zal je al voor een groot deel fietsdiefstal kunnen voorkomen. Vermijd afgelegen of donkere steegjes om je fiets achter te laten en probeer gebruik te maken van fietsenstallingen die camerabewaking hebben.

3. Maak je fiets zowel aan het frame als aan het wiel vast:

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je je fiets vastmaakt aan een vast object zoals een fietsenrek of paal. Als je je fietsslot enkel rond je wiel en het object vastmaakt, kan je fiets nog steeds gestolen worden door het wiel lost te maken. Het is dus aangeraden om je fiets zowel aan het frame van de fiets als het wiel vast te maken. Gebruik eventueel 2 fietssloten om het wiel en het frame apart vast te maken om zo de kans op fietsdiefstal nog meer te verkleinen.

4. Hang je kettingslot hoog en los:

Als je gebruik maakt van een kettingslot, zorg er dan voor dat je deze hoog en los vastmaakt. Zo is het moeilijker om het slot kapot te krijgen met behulp van materialen zoals een zaag of tang. Als het fietsslot op de grond hangt, kan dit als steun gebruikt worden om het gemakkelijker te breken.

5. Zet je fiets binnen:

Als het mogelijk is om je fiets binnen te zetten, bijvoorbeeld in een schuur, garage,… moet je dit zeker doen. Ook als je fiets binnen staat, is het belangrijk om hem te sluiten! Zo is de kans op fietsdiefstal nog kleiner omdat hij dan zeker achter slot en grendel staat. Als je met de fiets naar het werk gaat, kan je ook vragen of je gebruik mag maken van een ruimte zoals een berging of kelder om je fiets veilig achter te laten.

6. Gebruik een GPS-tracker:

Je kan er ook over nadenken om een GPS-tracker te installeren op je fiets. Zo kan bij diefstal de locatie van je fiets gemakkelijk volgen via je smartphone en de politie verwittigen met deze informatie.

Conclusie:

Als je al deze tips goed opvolgt, kan je de kans op fietsdiefstal al een heel stuk verkleinen. Maak gebruik van een kwalitatief slot, gebruik het op de goede manier, zorg voor een veilige parkeerplaats en gebruik een GPS-tracker. Wil je volledig zorgeloos naar het werk fietsen? Kies dan voor een Cyclis leasefiets! Wij verzekeren je fiets tegen schade- en diefstal in heel Europa. Ontdek hier alle voordelen van een all-in leasefiets