Dossier e-mountainbikes, crossen in de natuur binnen ieders bereik

Vorig jaar werden voor het eerst in België meer e-bikes verkocht dan mechanische fietsen. Volgens de mobiliteitsfederatie Traxio, waren van het totaal aantal verkochte fietsen in België, 51,2% elektrische fietsen. De opmars van de e-bike is blijkbaar niet meer te stuiten. “46% van de Belgische consumenten gaat binnen afzienbare tijd op zoek naar een elektrische fiets”, aldus het onderzoek van Traxio. De overstap naar de e-bike zet zich verder. Ook binnen de sportieve segmenten “elektrische koersfietsen”, “elektrische gravel” en “elektrische mountainbikes” is er een evolutie merkbaar. Fietsproducenten bieden ook steeds meer de geëlektrificeerde versies aan van gravel, MTB en koersfietsen. E-bike Magazine vond het tijd om de e-mountainbikes eens van naderbij te bekijken.

BELGIË IS EEN SPORTIEVE MARKT
België is een erg sportieve markt op het vlak van fietsverkoop. Vooral het wielrennen zit de laatste jaren meer en meer in de lift. Maar andere onderdelen binnen de sportieve tak van het fietsen doen het overwegend eveneens goed in de verkoop. Volgens cijfers van Traxio zijn er verschuivingen waar te nemen binnen de elektrische segmenten van koersfietsen, gravel en MTB’s. De elektrische gravel bike  blijkt opgang te kennen omdat die de kenmerken van zowel de mountainbike als de koersfiets kan combineren. Met een gravel bike kan je makkelijk langere tochten aan zoals met de koersfiets, maar tegelijk ook hobbelig parcours zoals je met de mountainbike zou rijden. In 2023 werden er 8.100 elektrische koersfietsen en een 1.600-tal elektrische gravel fietsen verkocht. De verkoop in België van de elektrische mountainbikes in 2023 ging licht achteruit. Het jaar voordien lag de verkoop van e-MTB rond 18.000 stuks, in 2023 werden er een 17.300-tal elektrische mountainbikes verkocht. Er worden ook nog steeds heel wat niet-elektrische mountainbike fietsen verkocht, in 2023 waren er dat ongeveer 54.000. Maar gevoelig minder dan in 2022, want toen waren er dat nog 89.000 verkochte exemplaren. Er is duidelijk een verschuiving naar de elektrische versies merkbaar.

E-MOUNTAINBIKE VOOR IEDEREEN
Elektrische mountainbikes zijn er voor twee doelgroepen. De e-mountainbike is enerzijds een oplossing voor wie de natuur in wil trekken en toch niet volledig over de noodzakelijke fysieke capaciteiten beschikt. Anderzijds heb je de “die-hards” die gewoon snellere ritten willen maken over vaak moeilijk terrein. De trapondersteuning helpt daarbij en zorgt er bovendien voor dat ze langere tochten kunnen afwerken. Fietsers met een zwakkere fysieke conditie kunnen met een elektrische versie dus meer plezier hebben in het terrein. Bovendien kunnen uitdagende afdalingen beter worden beheerst als je bergop niet al je reserves hebt moeten aanspreken. Mountainbikers voelen zich vrij in de natuur, offroad, ver van het asfalt en de drukke wegen. Genieten van het avontuur in de bossen, op de heide of doorheen de weidse akkers. Met een e-MTB is het voor iedereen mogelijk, ook al ben je geen atleet. In de bergen is je elektrische mountainbike trouwens je beste vriend. Wees spaarzaam met het bergopwaarts vermogen en gebruik niet constant de volle kracht. Vooral als je wat eigen gewicht moet meetorsen. De capaciteit van de motor van je e-MTB maximaal opvolgen en tegelijkertijd je inspanningen goed doseren zijn daarom van groot belang. Bij de afdaling kan je sparen op je batterij, want na de afdaling is er misschien nog een weg af te leggen naar je startplaats. Maar met een elektrische mountainbike is het voor iedereen genieten van de natuur.

HOE PRIJZIG IS EEN E-MOUNTAINBIKE?
Elektrische mountainbikes zijn duurder dan de klassieke mountainbikes. De prijzen zijn gemiddeld genomen minstens zo’n 1.000 euro duurder dan bij de niet-geëlektrificeerde versie. Een goede “e-hardtail” zonder achtervering start vanaf 2.500 euro. Voor een degelijke “e-fully” – full-suspension met voor én achtervering – moet je minstens 3.500 euro neertellen. De nieuwe vernuftige versies gaan zelfs tot meer dan 13.000 euro.

GEWICHT
De e-MTB’s zijn zwaarder dan de niet elektrische versies. Door de bijkomende componenten zoals de batterij en de motor, moeten de fietsen aanzienlijk meer gewicht dragen. Ze wegen daardoor meestal meer dan 20 kilogram. Tijdens het fietsen is het gewicht vooral voelbaar in de wendbaarheid en in het algemeen rijgedrag. Fabrikanten proberen de wendbaarheid te vergroten door in te grijpen op de configuratie van de fiets en onder andere door een langere wielbasis. Hiermee is de fiets stabieler.

HARDTAIL OF FULLY
Quasi elke mountainbike heeft vandaag voorvering. Je hebt bovendien de keuze tussen achtervering of niet. De “hardtail” heeft enkel voorvering en een “full-suspension” of “fully” heeft zowel voor- als achtervering. Indien je maar af en toe door het bos wilt crossen, overwegend op een gemakkelijk terrein fietst en ook alledaagse ritten met je e-MTB wilt maken, ben je beter af met een hardtail. Een elektrische hardtail heeft het voordeel dat je maximaal kracht kan overbrengen terwijl die bij een full-suspension bike deels verloren gaat. Hardtails zijn eenvoudiger, goedkoper en vereisen minder onderhoud. Het verlies aan krachtoverbrenging bij een full-suspension is minder belangrijk omdat je elektrische ondersteuning hebt. De fully heeft het voordeel dat er op ruw terrein betere tractie is omdat het achterwiel vaker contact maakt met de grond. Het biedt meer comfort en je kan er beter hindernissen mee nemen. Dankzij de achter schokdemper zijn zelfs veeleisende trails geen probleem. Kortom, indien je je volledig off-road wilt uitleven en alles van trail tot downhill wilt doen, dan moet je een full-suspension aanschaffen.

WIELEN
De meest voorkomende wielmaten bij de elektrische mountainbikes zijn de 29 inch en de 27,5 inch. De grotere 29 inch wielen hebben een beter rolgedrag bij hogere snelheden. Perfect dus voor toertochten, maar ook niet verkeerd voor veeleisende afdalingen waar stabiliteit en controle belangrijk zijn. De 27,5 inch wielen daarentegen hebben hun sterke punten in veeleisend terrein en zijn nog steeds de eerste keuze voor e-bikes met een grotere veerweg, omdat ze door hun wendbaarheid en manoeuvreerbaarheid technisch superieur zijn.

MOTOREN
Bij e-MTB draait het immers vooral om het genieten van de natuur en te crossen in moeilijk en hobbelig terrein. Net zoals bij de puur mechanische mountainbikes, zijn er versies in talrijke framevormen en varianten. Hardtails, fullys, speciale e-MTB’s voor all-mountain of voor downhill gebruik. Er zijn verschillende motortypes, soorten ondersteuning en wielmaten. Bij elektrische fietsen kan de elektromotor ingebouwd worden in het voorwiel, het achterwiel of op de trapas. Bij elektrische mountainbikes komen enkel de laatste twee opties voor. De middenmotor is de meest ideale oplossing en wordt ook het vaakst gebruikt. Een middenmotor zorgt immers voor een betere gewichtsverdeling en dit brengt de fiets in balans. Een motor in het achterwiel heeft dan weer het voordeel dat hij kan gebruikt worden om energie te recupereren. Het hoge gewicht van de motor in het achterwiel brengt de fiets echter uit evenwicht, is zwaar aan de achterkant wat een negatief effect heeft bij het snel van richting veranderen. Met een achtermotor kan er minder vermogen uitgeoefend worden, wat ook goed merkbaar is in beklimmingen. Bovendien is het wiel vaak moeilijker uit te nemen, om een lekke band te vervangen bijvoorbeeld. Daardoor verkiezen de meest fabrikanten een middenmotor. Bosch is marktleider en één van de meest gebruikte fietsmotoren. Maar ook Shimano, Yamaha en Brose zijn in dit verband grote spelers.

BOSCH
De Bosch Performance Line CX-motor is krachtig, precies en een van de meest gebruikte aandrijfsystemen op de markt. De motor overtuigt door zijn goede prestaties en speciale software met progressieve e-MTB modus voor off-roadgebruik. Met een koppel van 75 Nm tot 85 Nm, krachtige trapondersteuning en een gevoelige respons laat de motor je maximaal genieten op het trail parcours. Je krijgt bovendien via de e-MTB ePowered by Bosch eBike Systems een betere verdeling van je energie. De kracht die je bespaart, kan je namelijk weer inzetten om verder, langer en leuker te mountainbiken. Je koppelt je e-MTB aan het smart systeem en je krijgt automatisch de juiste kracht die je op elk moment nodig hebt.

SHIMANO
De Shimano Steps motoren EP6 en EP8 zijn speciaal ontwikkeld voor e-MTB’s en zijn quasi even populair als Bosch. Ze leveren beiden een koppel van 85 Nm. Ze blinken uit door hun uniek rijgevoel, hun compact design en lager gewicht. Je hebt een intuïtieve bediening, wendbare trail modus met aangenaam progressieve vermogensafgifte en een fatsoenlijke boost-modus die de hardtail met veel dash voortstuwt. De EP6 motoren zijn iets minder krachtig, een tikkeltje robuuster en zwaarder maar zijn dan weer budgetvriendelijker dan het grotere broertje.

YAMAHA
De PW-X is het premium model en een buitengewoon compacte krachtpatser van Yamaha. Het koppel reikt tot 80 Nm en biedt ook in het lager bereik voldoende stuwkracht. Voor de e-hardtail rijder zijn er in totaal vijf ondersteuningsniveaus. De PW-SE is een sportief aangedreven variant die qua vermogen tussen de normale PW en de PW-X in zit. De motor van Yamaha is de minst geruisloze motor van allemaal.

BROSE
Brose biedt eveneens verscheidene motoren met een koppel, gaande van 50 Nm over 70 Nm tot 90 Nm met beenkrachtversterking van 380%. De motoren van Brose zijn de stilste op de markt dankzij de overbrenging via een getande riem in plaats van de aandrijving via 2 tandwielen. Daardoor wordt het aandrijfgeluid tot het absolute minimum herleid. Soms worden ze onder eigen merknaam op een fiets gemonteerd. Brose levert bij de motor een accu in het frame van 630 Wh.

ELEKTRISCHE MOUNTAINBIKES IN DE KIJKER

TREK
De Amerikaanse fabrikant Trek speelt een vooruitstrevende rol in de ontwikkeling van e-bikes en in het bijzonder ook van e-mountainbikes. De Fuel EXe 9.9 XX1 AXS bijvoorbeeld staat synoniem voor mountainbiken op een hoger niveau. De fiets behoort tot de nieuwe generatie mountainbikes met een vrijwel onzichtbare motorondersteuning. Hij is voorzien van een kleine maar krachtige TQ-transmissie die ondersteuning biedt als het nodig is, maar naar de achtergrond verdwijnt in de afdaling zodat je het echte trailbikegevoel blijft ervaren. De fiets is afgewerkt met de mooiste componenten uit de markt. Bij de EXe 9.9 zijn kosten noch moeite gespaard met een perfect werkende SRAM XX1 AXS schakelsysteem en RockShox veringspakket voorzien van AirWiz-technologie om de demping exact op het gewenste niveau afgestemd te houden. Bovendien heeft TREK de nieuwe Marlin+ , een allround hardtail elektrische mountainbike met Bosch motor, met 50 Nm koppel en een batterij van 400 Wh. Je kan ook kiezen voor de Powerfly 5, een veelzijdige e-MTB met perfecte balans tussen prijs en prestaties.

TREK Fuel EXe 9.9 XX1 AXS
Gewicht19,2 kg
FrameCarbon
Versnellingen12 (SRAM Eagle AXS)
MotorTQ-HPR50 motor 50 Nm
Batterij360 Wh
Infowww.trekbikes.com/be/nl_BE
TREK Powerfly 5
Gewicht23,7 kg
FrameAluminium
Versnellingen12 (Shimano Deore)
MotorBosch Performance Line CX (85 Nm)
Batterij625 Wh
Infowww.trekbikes.com/be/nl_BE

SIMPLON
Als er één fiets in het portfolio van Simplon veelzijdig kan genoemd worden, dan is het de Rapcon. De Oostenrijkse fabrikant biedt meerdere modellen aan binnen de Rapcon familie, zoals de Rapcon Pmax TQ light e-MTB en de Rapcon Pmax CX met Bosch Performance CX-aandrijving. De Sengo PMax is waarschijnlijk de meest exclusieve e-mountainbike van Simplon. Het perfect gevormde carbon frame in helder rood of elegant zwart biedt een indrukwekkende mix van gewicht, stabiliteit, rijplezier en design. De batterijcapaciteit kan worden uitgebreid tot 1.125 Wh en biedt hiermee ruim voldoende vermogen voor lange tochten. Het is mogelijk om de configuratie van de Sengo PMax een persoonlijke touch te geven door een veelvoud van beschikbare opties. De nieuwste versie is de Rapcon Pmax Pinion e-MTB met een Pinion E1.12 motor en een koppel van 85 Nm.

SIMPLON Rapcon Pmax Pinion
Gewicht23,4 kg
FrameCarbon
Versnellingen9 of 12
MotorPinion E1.12 (85 Nm)
Batterij720 Wh/960 Wh + optioneel 470 Wh
Infowww.simplon.com/en

SCOTT
Het Amerikaanse SCOTT heeft een nieuwe lichte e-MTB op de markt gebracht met TQ-HPR50 motor. De fiets heeft een futuristische look en lijkt uit één geheel te zijn gegoten, alle componenten zijn onzichtbaar in het frame verwerkt. De fiets is een wendbare, lichtgewicht en capabele trailbike. De motor is stil en levert een geheel nieuw vermogen, trail na trail. Scott heeft een groot aanbod met onder andere ook nog de full-suspension Scott Strike en de hartail versie Scott Aspect.

SCOTT Voltage eRIDE 900
Gewicht18,9 kg (maat L)
FrameCarbon
Versnellingen12 (SRAM Eagle AXS)
MotorTQ-HPR50 motor (50 Nm en piekvermogen 300 W)
Batterij360 Wh + range extender 160 Wh
Infowww.scott-sports.com/be/en
SCOTT Strike eRIDE 940
Gewicht23,9 kg
FrameAluminium
Versnellingen12 (SRAM Eagle AXS)
MotorBosch Performance CX (85 Nm)
Batterij500 Wh (mogelijk uitbreiden tot 1000 Wh)
Infowww.scott-sports.com/be/en
SCOTT Aspect eRide 940
Gewicht25,9 kg
FrameAluminium
Versnellingen9 (Shimano Deore)
MotorBosch Performance (65 Nm)
Batterij500 Wh
Infowww.scott-sports.com/be/en

BERGAMONT
De E-Trailster 130 Pro van de Duitse producent Bergamont is klaar voor elke uitdaging, of het nu gaat om een stadsjungle of een downhill-parcours. De e-mountainbike is uitgerust met verlichtingssysteem, een bagagerek en spatborden. De RockShox vering met veerweg van 130 mm vangt moeiteloos hobbels en wortelsecties op. Hij gaat moeiteloos bergop dankzij het krachtige koppel van 85 Nm van de Bosch Performance Line CX- motor en een ruime overbrengingsverhouding van de Shimano schakeling.

BERGAMONT E-Trailster 130 Pro
Gewicht27,5 kg
FrameCarbon
Versnellingen12 (Shimano XT)
MotorBosch Performance Line CX (85 Nm)
Batterij750 Wh
Infowww.bergamont.com/be/en

RIESE & MÜLLER
De Duitse producent Riese & Müller biedt de sportieve en full-suspension Delite Mountain aan voor wie van uitdagingen in bergachtig gebied houdt. Deze elektrische mountainbike nodigt je uit om de natuur in te gaan. Technisch is deze fiets een topper: Control Technology met volledige vering van Fox FLoat, een veerbereik van 150 mm en de krachtige Bosch Performance Line CX-motor.

Riese & Müller Delite Mountain Touring
Gewicht25,3 kg
FrameCarbon
Versnellingen12 (Shimano XT)
MotorBosch Performance Line CX
Batterij625 Wh
Infowww.r-m.de/nl-be

MOUSTACHE
Al sinds de oprichting is het de betrachting geweest van de Franse fabrikant Moustache om ervoor te zorgen dat de auto in de garage kan blijven staan, elke dag opnieuw. Het lag dus voor de hand om de fietsen naar de dagen van de week te vernoemen. Elke dag staat voor een bepaalde manier van fietsen en dus voor een bepaalde Moustache-fiets. Moustache biedt in de Samedi serie  –  die verwijst naar de zaterdagse trail tochten – verscheidene versies van elektrische mountainbikes aan. De Samedi 29 Trail is een echte berggeit. De kinematica van de vering is uniek en levert plezier tijdens klim en afdaling. De Moustache Magic Grip Control-achterschokdempers zorgen bovendien voor een maximale grip en controle zodat de afdalingen aangevat kunnen worden met de precisie en snelheid van een berggeit.

MOUSTACHE Samedi 29 Trail ETD
Gewicht23,4 kg
FrameAluminium
Versnellingen12 (Shimano XT)
MotorBosch Performance Line CX (85 Nm)
Batterij625 of 750 Wh
Infowww.moustachebikes.com/be/nl

FLYER
De Zwitserse fabrikant FLYER heeft verscheidene modellen van de Uproc X die grenzen verlegt in de bergen en op ruige trails. Het Mullet-concept met 29 inch voorwiel en 27,5 inch achterwiel biedt tegelijkertijd uitstekende klimeigenschappen en een dynamische wendbaarheid. Met de Uproc X kan je de hele dag onderweg zijn dankzij de volledig geïntegreerde accu van 750 Wh. De Uproc X heeft een breed gamma aan modellen met motoren van Bosch en Panasonic.

FLYER UPROC X8.30 SE
Gewicht26 kg
FrameCarbon
Versnellingen12 (Shimano XT)
MotorBosch Performance Line CX (85 Nm)
Batterij750 Wh + extra Bosch PowerMore accu 250 Wh
Infowww.flyer-bikes.com/nl-be

ADVANCED
De Pro X MTB van de Duitse producent Advanced is ultiem vrijetijdsplezier, met een ultrakrachtige motor. Het is een wendbare en tegelijkertijd veilige mountainbike met comfortabele zitpositie. Zijn krachtige accu geeft je de vrijheid om te genieten van veeleisende trails.

ADVANCED PRO X MTB
Gewicht23,2 kg
FrameCarbon
Versnellingen12 (SRAM SX of GX Eagle)
MotorBosch Performance Line CX (85 Nm)
Batterij750 Wh
Infowww.advancedebike.nl

CANYON
Met de SPECTRAL:ON CF7 van de Duitse fabrikant Canyon, kan je je hoofd leegmaken na het werk of het hele weekend op pad gaan. Met die e-MTB is geen enkele trail veilig. De batterij en krachtige motor laten je toe om goed tekeer te gaan tot je armen het begeven. Canyon biedt overigens nog tal van andere modellen en versies aan van elektrische mountainbikes.

CANYON SPECTRAL:ON CF 7
Gewicht23,3 kg
FrameCarbon
Versnellingen12 (Shimano Deore M6100)
MotorShimano EP8 (85 Nm)
Batterij900 of 720 Wh
Infowww.canyon.com/en-be

THOMPSON
De missie van Thompson is al meer dan 90 jaar “Een hoge kwaliteit voor een eerlijke prijs.” Het Belgisch familiebedrijf biedt een uitgebreid gamma fietsen, waaronder ook elektrische mountainbikes. De fietsen worden met de grootste zorg geassembleerd in de montagehallen in Lessines. De Thompson P-750 MTB heeft een Bosch Performance Line CX motor en een batterij van 750 Wh.

THOMPSON P-750 MTB
Gewicht24,5 kg
FrameAluminium
Versnellingen12 (Shimano XT)
MotorBosch Performance Line CX (85 Nm)
Batterij750 Wh
Infowww.thompson-bikebuilder.be/nl

SPECIALIZED
Binnen het e-MTB aanbod van Specialized, is de Turbo Levo verreweg de meest populaire elektrische mountainbike van het Amerikaans merk. Bij Specialized heb je een ruime keuze aan modellen met uiteenlopende mogelijkheden. Een paradepaardje binnen de Turbo Levo reeks is ongetwijfeld de e-MTB S-Works Turbo Levo. Al zo’n tien jaar is de Turbo Levo binnen de markt gekend om zijn vernieuwende versies die er hoge normen op nahoudt.  

Specialized S-Works Turbo Levo
Gewicht22,5 kg
FrameCarbon  
Versnellingen12 (SRAM XX Eagle)
MotorSpecialized 2.2 Custom Rx Trail Tuned (90 Nm)
Batterij700 Wh
Infowww.specialized.com/be/nl

MERIDA
Merida is gestart als een Taiwanees bedrijf dat voor gerenommeerde merken frames ontwierp. Merida ontwerpt en produceert vandaag nog altijd frames voor andere fietsmerken, maar heeft zelf een uitgebreid aanbod aan uiteenlopende modellen. De Merida eOne-Forty is de meest veelzijdige full-suspension e-MTB. Dankzij de soepele en krachtige ondersteuning van de Shimano middenmotor is geen berg te hoog. Met een wendbare en speelse geometrie, zorgt de fiets voor ongekend trail plezier.

MERIDA eOne Forty 475
Gewicht24,5 kg
FrameAluminium
Versnellingen12 (SRAM NX Eagle)
MotorShimano EP8 (85Nm)
Batterij750 Wh
Infowww.merida.nl

CUBE
De Duitse fabrikant Cube heeft een aanbod van zowel hardtail als full-suspension elektrische mountainbikes. De hardtail Reaction Hybrid oogt niet alleen mooi, maar is ook praktisch en stijf.  De full-suspension Cube Stereo Hybrid 140 is dan weer dé referentie in het allmountain-segment.

CUBE Stereo Hybrid 140 HPC
Gewicht23,9 kg
FrameAluminium
Versnellingen12 (SRAM NX Eagle)
MotorBosch Performance CX (85 Nm)
Batterij750 Wh
Infowww.cube.eu/nl
CUBE Reaction Hybrid ABS 750
Gewicht25,9 kg
FrameAluminium
Versnellingen12 (Shimano Deore)
MotorBosch Performance CX (85 Nm)
Batterij750 Wh
Infowww.cube.eu/nl

BULLS
Het Duitse fietsmerk Bulls biedt een ruim gamma e-MTB’s aan, waaronder de hardtails Bulls Sonic en Bulls Copperhead.

BULLS Sonic EVO AM 2
Gewicht25 kg
FrameCarbon
Versnellingen11 (Shimano Deore)
MotorBosch Performance CX (85 Nm)
Batterij625 Wh of 750 Wh
Infowww.bulls-bikes.com/gb-en
BULLS Copperhead EVO AM 3
Gewicht25,6 kg
FrameAluminium
Versnellingen12 (Shimano Deore)
MotorBosch Performance CX (85 Nm)
Batterij625 Wh
Infowww.bulls-bikes.com/gb-en