Maximale remprestaties met het Bosch eBike ABS Pro

Stuttgart/Reutlingen – Op de afdaling op de trail willen veeleisende mountainbikers en enduro-racers zich meer concentreren op hun rijlijn en minder op het remmen. Bosch eBike Systems heeft nu een oplossing voor hen: het nieuwe ABS Pro voor nog beter presterende remsystemen. Dit verhoogt de rijstabiliteit door laat en krachtig remmen mogelijk te maken zonder dat het voorwiel wegglijdt.

Het regelsysteem dat is geoptimaliseerd voor sportieve afdalingen regelt binnen milliseconden en laat de rem nog nauwkeuriger reageren op verschillende ondergronden. Tegelijkertijd is de remdrukmodulatie geoptimaliseerd voor nog betere, natuurlijk krachtige remprestaties, zelfs bij hogere snelheden op gravelpaden of trails. De voordelen voor eMountainbikeliefhebbers: de “flow window” wordt vergroot, ze kunnen zich beter concentreren op de rijlijn, preciezer rijden en hoeven zich minder te concentreren op het remmen. En voor enduro- en downhill-rijders betekent dit ook minder belasting voor het lichaam tijdens een wedstrijd en dus hogere prestaties en langduriger concentratie.

Stabiel en afgestemd op prestaties
Snel en sportief bergafwaarts rijden vereist een goede tot geavanceerde remtechniek. Met moderne, krachtige remsystemen is het ook mogelijk te overremmen, vooral in onvoorziene situaties. Wie nauwkeurig remt, daalt niet alleen veiliger af, maar is ook sneller op de plaats van bestemming. Dit is waar het eBike ABS Pro om de hoek komt kijken, dat bedoeld is voor ervaren mountainbikers die hun vaardigheden willen uitbreiden. Het ABS, dat geoptimaliseerd is voor trailprestaties, grijpt met name in tijdens de eerste remfase om in het begin overremmen tot een minimum te beperken. Tijdens het remmen zorgt het ABS Pro voor stabiliteit, waarna de regeling merkbaar afneemt – ten gunste van maximale remprestaties. Op deze manier maken fietsers kennis met de maximale remkracht op het betreffende oppervlak. De duur van de eerste remactie is afhankelijk van de input van de fietser en het gripniveau, d.w.z. de mate van contact van de band. Het ABS Pro verfijnt de geavanceerde remtechniek en zorgt ervoor dat eBikers in de flow blijven tijdens afdalingen op de trail.

Met het eBike ABS Pro vinden eBikers de perfecte balans tussen rijstabiliteit en maximale remprestaties.

Twee ABS-modi voor verschillende toepassingen
Bij het ontwikkelen van het nieuwe ABS Pro voor maximale remprestaties op trails heeft Bosch gebruik gemaakt van de ervaring en technologie bij eMTB-Racing. Dit heeft geresulteerd in twee ABS Pro-modi: ABS Trail Pro voor veeleisende mountainbikers en ABS Race voor enduro-racers.

De modus ABS Trail Pro is de nieuwe standaard voor elke uitdagende trailafdaling en is ontwikkeld voor efficiënter, stabieler en gecontroleerder remmen op losse ondergronden. eMountainbikers kunnen zich volledig richten op de ideale lijn en profiteren ook van de loskomregeling van het achterwiel op ondergronden met veel grip. Dit kan voorkomen dat het achterwiel onbedoeld sterk omhoog komt bij extreem hard overremmen.

Voor eMTB-profs en remspecialisten is de reeks functies in de modus ABS Race bewust aangepast: Alle stoppie-fans en liefhebbers van haarspeldbochten kunnen met behulp van deze modus het achterwiel van de grond laten komen en te verplaatsen, omdat de loskomregeling is uitgeschakeld. “We hebben feedback gekregen van onze sporters dat ze gewoon sneller zijn met ABS Race. Ze voelen zich zelfverzekerder, presteren beter en kunnen cruciale tijd winnen op de afdaling. Toegevoegde waarde voor veeleisende eBikers die op de trail tot het uiterste willen gaan”, aldus Claus Fleischer, CEO van Bosch eBike Systems.

Met ABS Race zijn door Bosch-sporters in competitieverband al wereldtitels en verschillende enduro-overwinningen behaald. Voor eMTB-wereldkampioen Nathalie Schneitter is de modus ABS Race op de eMountainbike een echte game changer: “Met ABS Race ben ik gecontroleerder in de afdaling en kan ik later en harder remmen zonder grip en snelheid te verliezen. Hierdoor kan ik me perfect concentreren en mijn lijn vasthouden.”
De twee modi ABS Trail Pro en ABS Race kunnen worden geselecteerd in de eBike Flow-app of het menu Instellingen op het display.

Het display toont de geselecteerde ABS-modus, de remafstand en -duur en het aantal remmanoeuvres met ABS.

Het remgedrag bij prestatief fietsen verbeteren
De displays Kiox 300, Kiox 500, Purion 200 en Purion 400* tonen de geselecteerde ABS-modus en informatie zoals de remafstand en -duur alsmede het aantal remacties met ABS. Na de afdaling kunnen fietsers hun eigen remgedrag analyseren in de eBike Flow-app en de verhouding tussen remmen met en zonder ABS Pro bekijken.

Het Bosch eBike ABS Pro is compatibel met de MT7-schijfremmen van Magura en de DH-R EVO van TRP. Het is niet achteraf te monteren en is alleen verkrijgbaar voor eBikes met het smart systeem. De eerste eBikes met het nieuwe ABS Pro zijn naar verwachting vanaf eind 2024 verkrijgbaar bij de dealer.

Consistente differentiatie van het Bosch eBike ABS
Het nieuwe Bosch eBike ABS Pro met de modi ABS Trail Pro en ABS Race creëert de optimale balans tussen rijstabiliteit en maximale remprestaties. ’s Werelds kleinste Bosch eBike ABS met de modi ABS Allroad en ABS Trail, dat werd gepresenteerd in 2022, is bewust ontwikkeld met een sterkere focus op veiligheid en stabiliteit. Eveneens in 2022 presenteerde Bosch de modi ABS Touring en ABS Cargo – bij uitstek geschikt voor stedelijke gebieden – voor bijvoorbeeld eCity, eTrekking en eCargo Bikes. In 2018 introduceerde Bosch eBike Systems’s werelds eerste ABS voor elektrische fietsen.
*Remafstand en -duur zijn momenteel niet beschikbaar voor de Purion 400.

Het ABS, geoptimaliseerd voor prestaties op de trail, grijpt vooral in tijdens de eerste remfase om remfouten te minimaliseren. Tijdens het initiale remmen zorgt ABS Pro voor stabiliteit, waarna de interventie merkbaar afneemt – ten gunste van maximale remprestatie.