Waar kracht en controle samenkomen: Bosch zet met de nieuwe Performance Line CX wederom een standaard in eMountainbiken

Stuttgart / Reutlingen – Meer dynamiek op de berg, meer wendbaarheid op de trail, stillere werking op tochten: in de nieuwe generatie van de Performance Line CX van Bosch eBike Systems komen kracht en controle samen en gaat het succesverhaal door. In combinatie met het Bosch eBike ABS Pro, het display Purion 400, de krachtige PowerTube-accu’s en nieuwe functies voor lange tochten en steile passages presenteert Bosch een uitgebreid sportief ecosysteem voor de ultieme eMountainbike-ervaring.

De ideale balans tussen kracht, efficiëntie en actieradius
Voor eMountainbikers zijn niet alleen vermogensgegevens cruciaal, maar vooral de nauwkeurige afstelling van de motor. Die bepaalt de flow-factor op de trail. “Met een koppel van 85 newtonmeter, een maximaal vermogen van 600 watt en tot 340 procent ondersteuning levert de nieuwe Performance Line CX (BDU384Y) de ideale verhouding tussen kracht, dynamiek, efficiëntie en actieradius”, aldus Claus Fleischer, CEO van Bosch eBike Systems. “Of het nu gaat om gevoelig wegrijden op steile trails of krachtig, perfect gecontroleerd uit de bocht komen: met zijn nauwkeurige, gevoelige reactiegedrag laat onze nieuwe drive unit sportieve eBikers een unieke rijdynamiek ervaren voor de perfecte eMTB-ervaring.”

Er zijn voor de Performance Line CX verschillende rijmodi, die kunnen worden geselecteerd en aangepast in de eBike Flow-app.

Met een koppel van 85 newtonmeter, een maximaal vermogen van 600 watt en tot 340 procent ondersteuning levert de nieuwe Performance Line CX (BDU384Y) de ideale verhouding tussen kracht, dynamiek, efficiëntie en actieradius.

Gevoelige sensortechnologie en dynamiek op een nieuw niveau
De kracht van de nieuwe Performance Line CX (BDU384Y) ontvouwt zich dynamisch en nauwkeurig afgestemd op de betreffende rijmanoeuvre en volgt precies de pedaalinput. Dit wordt mogelijk gemaakt door de nieuw geïnterpreteerde sensortechnologie. Verschillende hoogwaardige sensoren meten nauwkeurig de pedaalinput – meer dan 1000 keer per seconde. Het gaat om talloze sensoren, waaronder een trapfrequentiesensor met hoge resolutie en nauwkeurige koppelmetingstechnologie. Traagheidssensoren (IMU) meten de acceleratie en rotatiesnelheden in zes dimensies en herkennen hellings- en kantelhoeken en trillingen. Zo “weet” de eMTB hoe steil de klim is en of de eBikers zich op een bospad of een worteltrail bevinden. De drive unit reageert zeer gevoelig op veranderingen in acceleratie, het zelf opgewekt vermogen en de huidige snelheid. Dankzij de nieuw geïnterpreteerde sensorsignalen krijgen eBikers altijd het juiste motorvermogen – gevoelig, gecontroleerd en onmiddellijk. Of zacht, gereserveerd en betrouwbaar voor lange tochten en mooie uitstapjes. De Performance Line CX is een allrounder.

De kracht van de nieuwe Performance Line CX ontvouwt zich dynamisch en nauwkeurig afgestemd op de betreffende rijmanoeuvre en volgt precies de pedaalinput. Dit wordt mogelijk gemaakt door de nieuw geïnterpreteerde sensortechnologie.

Het geluid van de trail, verder niets
Op trails en ontdekkingstochten willen veel fietsers een zo stil mogelijke motor in combinatie met een natuurlijk rijgevoel. Bosch heeft de transmissie van de nieuwe Perfomance Line CX (BDU384Y) geoptimaliseerd met het oog op een goede balans tussen vermogensafgifte, efficiëntie en geluidsniveau. Bij bergaf rijden wordt de externe aandrijving (ketting, kettingblad, cassette) losgekoppeld van de interne aandrijving (vrijloop, transmissie, motor). Op die manier konden mechanische geluiden die vergelijkbare drive units op de trail produceren nog verder worden verminderd. De focus blijft volledig gericht op de trail en de natuur.

Ook is het gewicht van de Performance Line CX met circa 100 gram verminderd ten opzichte van de vorige versie. De drive unit is bijzonder robuust: de magnesium behuizing van de drive unit is bestand tegen de zwaarste omstandigheden. Een zwarte powdercoating beschermt tegen steenslag, beschadiging en corrosie.

De motor die eMountainbiken definieerde: de Performance Line CX
Als er één eBike-motor is die synoniem is aan eMountainbiken, dan is het de Bosch Performance Line CX. Sinds de lancering bijna tien jaar geleden (2015) heeft deze speciaal voor eMTB’s ontwikkelde motor deze zich gevestigd als een vaste waarde in de mountainbikescene en heeft het sportief eBiken gedefinieerd als een op zichzelf staand gebied. Sindsdien heeft de drive unit verschillende evolutiefasen doorlopen en blijft hij maatstaven stellen op het vlak van rijgevoel en motoreigenschappen. De baanbrekende, progressief-dynamische eMTB-modus en vele andere technische ontwikkelingen vormen een aanvulling op de Performance Line CX en maken het rijgevoel op de eMountainbike uniek.

Volledige ondersteuning tot aan de top: handige functies voor steile passages
Als eBikers op veeleisend terrein bergopwaarts moeten stoppen, is het belangrijk om op een gecontroleerde manier uit deze situatie te komen. Met de nieuwe Hill Start Assist rij je ontspannen en met volledige tractie weg. Dankzij de sensoren weet de eMTB hoe steil de helling is en biedt hij optimale ondersteuning. Ook nieuw: met de functie loopondersteuning past de drive unit de duwsnelheid aan de loopsnelheid aan.

Volledige focus op de trail en de natuur: Bosch heeft de transmissie van de nieuwe Perfomance Line CX geoptimaliseerd met het oog op een goede balans tussen vermogensafgifte, efficiëntie en geluidsniveau.

Maximale remprestaties: het nieuwe Bosch eBike ABS Pro
Op de trail willen veeleisende mountainbikers zich meer concentreren op hun rijlijn en minder op het remmen. Bosch eBike Systems heeft nu een oplossing voor hen: het nieuwe Bosch eBike ABS Pro voor nog beter presterende remsystemen. Dit verhoogt de rijstabiliteit door laat en krachtig remmen mogelijk te maken zonder dat het voorwiel wegglijdt. Tijdens de ontwikkeling heeft Bosch ervaring en technologie uit de eMTB-Racing gebruikt. Dit heeft geresulteerd in twee ABS Pro-modi: ABS Trail Pro voor veeleisende mountainbikers en ABS Race voor enduro-racers. Het nieuwe eBike ABS Pro creëert de optimale balans tussen rijstabiliteit en maximale remprestaties.

De nieuwe eBike ABS Pro bereikt de optimale balans tussen rijstabiliteit en maximale remprestaties. Dit maakt laat en krachtig remmen mogelijk zonder dat het voorwiel wegglijdt.

Perfect eMTB-display: het nieuwe display Purion 400
Het nieuwe display Purion 400 maakt deel uit van het sportieve ecosysteem en is een aanvulling op de Performance Line CX. Met een minimalistische uitstraling, aangepast aan eMTB’s en optimaal beschermd in de stuurdriehoek, biedt het transmissieve 1,6-inch display een goed overzicht van de essentiële rij- en fitnessgegevens zoals snelheid, actieradius, vermogen of totale afstand.

Het nieuwe display Purion 400 maakt deel uit van het sportieve ecosysteem en is een aanvulling op de Performance Line CX. Deze heeft een minimalistische uitstraling die is aangepast aan eMTB’s en is optimaal beschermd in de stuurdriehoek.

Accu-innovaties voor nog langere tochten: de PowerTube 600 en 800
Energiereserves spelen een doorslaggevende rol tijdens veeleisende meerdaagse tochten met veel hoogtemeters. Bosch heeft daarom de PowerTube 800 ontwikkeld – de grootste PowerTube-accu in het smart systeem tot nu toe, perfect afgestemd op de nieuwe Performance Line CX. Met ongeveer 205 Wh/kg heeft de accu de hoogste energiedichtheid in het assortiment. Het portfolio wordt aangevuld met de nieuwe PowerTube 600.

Bosch gebruikt voor beide accu’s accucellen met een geoptimaliseerde energiedichtheid en een nieuw ontwikkelde aluminium behuizing. Naadloos geïntegreerd in de framebuis passen ze harmonieus in het eBike-design. Dankzij hun identieke lengte kunnen ze gemakkelijk worden verwijderd en vervangen – als dit door de eBike-fabrikant voorzien is. Ze zijn ook geschikt voor DualBattery en kunnen worden gecombineerd. eMTB-liefhebbers kunnen bijvoorbeeld twee PowerTubes 800 gebruiken voor een totale capaciteit van 1.600 Wh – en zo zelfs de meest uitdagende etappes met veel hoogtemeters zonder tussentijds opladen bedwingen. Je kunt ook de Range Extender PowerMore 250, ter grootte van een bidon, gebruiken als extra accu.

De nieuwe PowerTube 800 is de grootste PowerTube-accu in het smart systeem tot nu toe. Met ongeveer 205 Wh/kg heeft deze de hoogste energiedichtheid in het assortiment. De nieuwe PowerTube 600 vult het portfolio aan.

Focus op duurzaamheid bij de productie
Gedurende de hele levenscyclus van het product stelt Bosch zich ten doel om alle eBike-systemen te blijven verbeteren op het gebied van duurzaamheid. Voor de fabricage van de Performance Line CX en beide accu’s PowerTube 600 en PowerTube 800 gebruikt Bosch eBike Systems daarom deels gerecycled materiaal: voor het eerst in het grootste kunststof deel van de drive unit alsmede in de accuhouder en in de accubehuizing¹.Bovendien is de hoeveelheid materiaal voor de accu’s met² verminderd en is afgezien van de zwarte kleurcoating van de PowerTube 600 en PowerTube 800. Een andere mijlpaal: in proefprojecten legt Bosch eBike Systems de nadruk op de aankoop van onderdelen die zijn geproduceerd met behulp van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Dit geldt voor het aluminium van de PowerTube 600 en de PowerTube 800 en voor de behuizing van de Performance Line CX.

Meer dan de som der delen: het eMTB ecosysteem van Bosch
De Performance Line CX staat in het middelpunt – en daaromheen presenteert Bosch eBike Systems een sportief portfolio dat de eMountainbike-ervaring naar een nieuw niveau tilt: krachtige accu’s voor een grote actieradius, een lichtgewicht Range Extender, een compact display, eBike ABS Pro en de eBike Flow-app. Met de eShift oplossing met TRP die in juli 2024 is gepresenteerd, profiteren eMountainbikers ook van de eerste automatische derailleur in het smart systeem.

En ook buiten trail houdt Bosch eBike Systems zich bezig: als een van meerdere bekende stakeholders in de elektrische fietsindustrie ondersteunt Bosch de samenwerking in het Charge2Bike consortium om een industriebrede, gestandaardiseerde oplaadoplossing te ontwikkelen. “De fascinatie van eMountainbiken is een totaalervaring”, aldus Claus Fleischer. “En deze aanpak volgen we ook in onze productontwikkeling: met ons uitgebreide sportieve ecosysteem bieden we eMountainbikers meer dynamiek, meer controle, meer rijplezier – en dus meer ’trail’ – door het samenspel van alle componenten.” Claus Fleischer gelooft dat de voordelen van deze totaalaanpak de markt zullen veranderen: “Wij zijn ervan overtuigd dat over 5 jaar eBikes met ABS, eShift, de eBike Flow-app en een infrastructuur met Charge2Bike als standaard beschikbaar zullen zijn voor verhuur”.

¹Voor de vorige drive units en accu’s werden primaire kunststoffen en metalen gebruikt. Gerecycled materiaal wordt nu specifiek gebruikt in de vetgeleidingsplaat van de drive unit, in de beschermkap van het accuhoudersysteem en in de accubehuizing. De vetgeleidingsplaat levert met het leveren van het vetreservoir een belangrijke bijdrage aan de efficiëntie en levensduur van de drive unit en werd voor het eerst geproduceerd met een kunststof die voor circa 50% uit gerecycled materiaal bestaat. We gebruiken gerecycled polypropyleen voor de beschermkap van het accuhoudersysteem, terwijl we aluminium, bestaande uit circa 38% gerecycled materiaal, gebruiken voor de accubehuizing.

²De reductie wordt bereikt door de wanddikte van de behuizing te verminderen. Met het volgende resultaat: de vergelijking van de PowerTube 600 met de PowerTube 625 toont een gewichtsvermindering van de behuizingswand van 26%, voor de PowerTube 800 met de PowerTube 750 van 37%.