Reisspecialist Vos Travel, Fietsen in en rond Scandinavie

VOS Travel is een gerenommeerde naam op het vlak van fiets-, wandel en skivakanties. VOS Travel zorgt voor een betaalbare vakantie waarbij kwaliteit en reisplezier voorop staan. Als klant hoef je enkel maar te genieten van de omgeving want de hotels, het bagagetransport en de huurfietsen worden voor je geregeld. Uiteraard kan je ook elke vakantie met de eigen fiets afleggen. Je vindt kantoren in Roeselare en Hengelo in Nederland. Maar je kan zeker ook terecht op de website. Daar vind je verhalen met nuttige informatie over alle vakantiemogelijkheden en je kan er een papieren brochure aanvragen. Nu de zomer maanden aanbreken, wordt meer en meer gekozen voor een fietsvakantie in het Noorden. VOS Travel biedt verscheidene opties aan in Scandinavië en Noord-Holland.                                                       

KLIMAATOPWARMING
Belgen kiezen onder invloed van de klimaatopwarming, steeds vaker om hun vakantie door te brengen in meer noordelijke bestemmingen. Deze trend is zichtbaar geworden als reactie op de toenemende hittegolven, extreme weersomstandigheden en risico’s op bosbranden in de traditionele vakantieoorden in het Zuiden van Europa. De Scandinavische landen en Noord-Holland winnen aan populariteit wegens het koelere klimaat en de ongerepte natuur. We zetten enkele van die fietsvakanties in en rond Scandinavië op een rijtje.

UNIONSLEDEN – VAN MOSS NAAR KARLSTAD
De naam ‘Unionsleden’ verwijst naar het feit dat Zweden en Noorwegen van 1814 tot 1905 een gemeenschappelijke unie waren. De grensoverschrijdende Unionsleden is goed bewegwijzerd en is iets avontuurlijker dan de gemiddelde fietsvakantie omdat er ook vaak op gravel wordt gefietst. De acht fietsdagen van deze reis zorgen voor een fantastische ervaring in een prachtige omgeving. De tocht begint aan de Noorse kust in Moss, aan de oevers van het Oslofjord. Daarna gaat het door een glooiend landschap langs meren en kanalen, voorbij oude landhuizen, door bossen en uitgestrekte groene weiden. Je kan er genieten van de ongerepte natuur, maar ook van gezellige dorpen. Je rijdt er voorbij het Foxen meer en de Nordmarkens distilleerderij waar je beslist de single malt whisky moet proeven. Langs de route laat je je verleiden tot een heerlijke maaltijd en ontdek je leuke bezienswaardigheden en markante plekken uit de geschiedenis. Het is zalig fietsen in de bossen van de provincie Dalsland. Je doorkruist het gebied tot bij het eindpunt van de tocht, het Vänernmeer, een topper op de Zweedse kaart en tevens het grootste meer van Zweden. De Unionsleden is een uitzonderlijk prachtige route en was onlangs één van de 5 genomineerden voor ‘Fietsroute van het jaar 2024’ tijdens de Fiets- en Wandelbeurs in Utrecht.

Grensoverschrijdende tocht van 10 dagen/9 nachten van Moss (Noorwegen) naar Karlstad (Zweden).

MALMÖ – GÖTEBORG (ZWEDEN)
Het traject van Malmö naar Göteborg is de Kattegattleden en brengt je langs de mooie zuidwestkust van Zweden. De startplaats Malmö is de tweede stad van het land met een bruisend centrum. Je kan er genieten van regionale visspecialiteiten in één van de vele restaurants of je slentert van het ene naar het andere gezellige café. De Kattegattleden is een goed bewegwijzerde fietsroute via autoluwe wegen en zandstranden. Je rijdt er voorbij schiereilanden, baaien, kliffen en eilandjes. Een parcours met diverse natuurlandschappen, vissersdorpen, vuurtorens en historische bezienswaardigheden. Je kan er leuke stops inlassen om te picknicken of om te genieten van mooie  uitzichten. Je passeert er de stad Helsingborg, een juweeltje aan de kust omgeven door prachtige natuur. Het is een plaats met een historische betekenis en één van Europa’s meest innovatieve steden. Je gaat verder via Ängelholm waar je de sporen volgt van vijfhonderd jaar geschiedenis, over de handelsstad Kungsbacka en het gezellige vissersplaatsje Särö. Zo kom je stillaan aan het einde van de tocht waar je als kers op de taart het prachtige Göteborg kan ontdekken.

Rondreis van 9 dagen/8 nachten die start in Malmö en eindigt in Göteborg.

KOPENHAGEN EN SEELAND – DENEMARKEN
Denemarken is één van de meest fietsvriendelijke landen van Europa. Wie Denemarken met de fiets doorkruist, zal genieten van een fantastisch netwerk van veilige fietsroutes en een bijzonder mooi landschap. Met deze tocht start en eindig je in Kopenhagen of in Køge. Kopenhagen ligt aan de oostkust van het eiland Seeland en is een trendy hoofdstad. Er zijn heel wat bezienswaardigheden zoals het Slot Christiansborg, het pretpark Tivoli of Nyhavn, de ‘Nieuwe Haven’ en belangrijke toeristische trekpleister. Tijdens de eerste fietsdag volg je de kustroute en passeer je mooie zandstranden en uitzichten over de zee. Køge is een middeleeuwse marktstad met heel wat getuigen uit het rijke verleden. De fietstocht gaat verder door Seeland, richting Næstved, eveneens een rijk cultuurhistorisch centrum. Op een eilandje in de buurt kan je het Slot Gavno bezoeken, een kasteel met tuinen en een schat aan schilderwerken uit de 16de, 17de en 18de eeuw. De afstanden zijn moeiteloos te overbruggen, zelfs met enkele rustpauzes in een gezellig café of restaurant. Je kan de tocht bijvoorbeeld makkelijk combineren met een bezoek aan het vissersdorp Karrebaeksminde. Het traject gaat dan verder van Korsør via Sorø naar Roskilde, een stad die niet mag ontbreken op het parcours. Roskilde staat bekend om het jaarlijks muziekfestival en om de monumenten op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Nadien rest er nog een rit naar Kopenhagen of Køge om de fietsvakantie af te ronden en na te genieten van een onvergetelijke ervaring.

Rondreis van 8 dagen/7 met start en aankomst in Kopenhagen of Koge.

NOORD-HOLLAND – ALKMAAR
Alkmaar is de Nederlandse ‘kaasstad’ en is de uitvalsbasis van deze verleidelijke fietsvakantie. Alkmaar heeft een gezellige binnenstad met restaurantjes die het extra aantrekkelijk maken om op deze plek te verblijven. Vanuit het stijlvolle boetiekhotel Amrâth aan de rand van het historische centrum van Alkmaar, ontdek je al fietsend de mooiste regio van de provincie Noord-Holland. Alkmaar ligt te midden van polders, natuurgebieden, duinen en strand. Je maakt er gebruik van het handige netwerk van fietsknooppunten en in geen tijd ben je aan zee. Onderweg passeer je het kunstenaarsdorp Bergen en enkele tellen later kan je heerlijk wandelen op het strand of verder fietsen richting Wijk aan Zee. De fietspaden lopen door het uitgestrekte duinengebied. Er zijn rustplaatsen die uitnodigen voor een picknick en waar de kinderen zich naar hartenlust kunnen uitleven. Een andere mooie tocht gaat van Alkmaar naar Schagen. Je brengt er een bezoek aan de historische gebouwen uit de Gouden Eeuw en op donderdag beleef je er de levendigheid van de markt en de unieke West-Friese folklore. Vanuit Alkmaar geniet je met de fiets van het mooiste van wat Holland te bieden heeft.

Standplaatsvakantie van 5 dagen/4 nachten in 4**** hotel Amrâth hotel Alkmaar.

Meer info: www.vostravel.be

TEKST: DOMINIEK SAELENS