Nieuw bij Kärcher: lage- en middendrukreinigers voor een propere fiets

Fietsliefhebbers kunnen na een tochtje probleemloos hun fiets proper maken met een lage- of middendrukreiniger. Kärcher ontwikkelde daartoe twee compacte, handige toestellen. Je kan ze uiteraard ook voor andere toepassingen gebruiken.

Kärcher is een Duits bedrijf, gespecialiseerd in reinigingstoestellen. Goed om weten: de toestellen met een gele kleur zijn bedoeld voor particulier gebruik, de andere zijn grijs-antraciet en eerder geschikt voor industriële toepassingen. Voor particulier gebruik zijn er toestellen voor in en rond het huis, en voor de tuin. Ze zijn efficiënt, gemakkelijk te gebruiken en compact. In dit assortiment zijn de hogedrukreinigers het meest gekend, maar er zijn ook stofzuigers, veegmachines, stoomreinigers, vloerreinigers, kortom, alles wat met reiniging te maken heeft.

Van 5 tot 1000 bar
Drukreinigers zijn onmisbaar voor verschillende reinigingstaken. Pieter Weyn, marketing manager: “Er zijn in feite drie categorieën. Bij hoge druk starten we op ongeveer 100 bar, maar dat kan voor particulier gebruik tot 200 bar oplopen. Voor professioneel gebruik kan dit zelfs oplopen tot 1000 bar en meer, dan spreken we over ultra hoge druk. Met de fijne straal kan je dan bijvoorbeeld ook beton snijden. Bij de lagedrukreinigers is er een druk van 5 à 10 bar, wat een stevigere straal oplevert dan een doorsnee tuinslag (3 bar). En bij middendruk spreken we over maximaal 25 bar.”
Kärcher merkt al enkele jaren dat er een stijgende vraag is naar lage- en middendrukreinigers. Er zijn immers veel toepassingen mogelijk. “Een collega gaat graag surfen. Om het zoute water van zijn waterpak te spoelen, heeft hij geen hogedrukreiniger nodig. Een lage- of middendrukreiniger is voldoende. De toestellen beschikken over een intern waterreservoir, en een batterij zorgt voor de werking. Je hebt dus geen aansluitingen op het stroomnet of de waterleiding nodig.”

Fietsen
Sinds enkele jaren stappen we massaal over naar de fiets. Denk aan woon-werkverkeer, recreatieve tochtjes of gravelbike. Het aanbod is flink uitgebreid met bijvoorbeeld ook longtail fietsen of cargo fietsen. In het sportieve segment valt de populariteit van gravelbikes op. Veelvuldig gebruik betekent een goed onderhoud van de fiets. Daar hoort ook een reinigingsbeurt bij. Dat is ook zinvol als je langs modderige paadjes fietst en de fiets binnen stalt. Ook als je de fiets meeneemt op reis, is het fijn als je hem indien nodig even kan afspoelen. “Soms merken we dat klanten aarzelen om hun fiets met een hogedrukreiniger proper te maken. In dit segment hebben we echter al ruim veertig jaar ervaring als sponsor van het veldrijden. Het gaat hier om het reinigen van professionele fietsen, dus het is echt wel veilig en efficiënt. We raden hierbij wel aan voldoende afstand te houden en voorzichtig te zijn met de rollende onderdelen en lagers.
Anderzijds ontwikkelden we recent ook twee nieuwe lagedruktoestellen die perfect geschikt zijn voor het reinigen van fietsen. Dit is ook zo voor elektrische fietsen, wel moet je dan opletten dat de fietsbatterij en oplaadpunt niet (te) nat wordt.”

Nieuwe lagedrukreiniger OC 3
Pieter Weyn: “Het eerst nieuwe toestel is de mobiele drukreiniger OC 3 Foldable. OC staat voor outdoor cleaning. Alles wat je nodig hebt, is aanwezig bij dit compacte toestel. In het waterreservoir kan er 7 liter water. Als het leeg is, kan je het reservoir opplooien zodat het minder plaats inneemt. Het opladen van de batterij duurt ongeveer twee uur. De straal heeft voldoende kracht (5 bar), je kan er vlot twee fietsen mee proper maken. Er zijn tal van andere gebruiksmogelijkheden, zoals het afspoelen van de pootjes van de hond na een wandeling.. Sommige klanten gebruiken de drukreiniger om terrasplanten water te geven, bijvoorbeeld wanneer ze geen tuinslang hebben.”

Nieuwe middendrukreiniger OC 6
Ook specifiek voor het reinigen van fietsen, werd een mobiele middendrukreiniger OC 6-18 op de markt gebracht, goed voor 25 bar en een waterreservoir van 12 liter. Ook met dit toestel kan je volledig autonoom werken, zonder elektriciteit en watertoevoer. De toepassingsmogelijkheden gaan ook hier veel verder dan alleen fietsen. Als je er met de camper op uittrekt en even halt houdt om in de natuur te picknicken, kan je je tafeltje en stoelen proper maken voor je ze weer inlaadt. Het reservoir kan je in een riviertje opvullen. “De kop is multifunctioneel waardoor je verschillende standen kan gebruiken: een puntstraal, wijde stralen, vernevelen en sproeien. Het reservoir is op een frame met wielen geplaatst zodat je het toestel zoals een trolley kan verplaatsen. Omdat ook dit toestel compact is, kan je het gemakkelijk meenemen op reis.”

Info
-MOBIELE DRUKREINIGER OC 3 FOLDABLE (5 bar). Met opvouwbare watertank, gemakkelijk te transporteren en op te bergen, veelzijdig inzetbaar: de OC 3 Foldable mobiele outdoor cleaner met lithium-ion batterij voor mobiel schoonmaken. Bekroon met Gold award 2024.
-MOBIELE DRUKREINIGER OC 6-18 PREMIUM BATTERY SET (25 bar). Batterijaangedreven middendrukreiniger met 18V verwisselbare batterij en oplader. Compact en draagbaar voor snelle tussentijdse reiniging zonder stroom- en wateraansluiting. Bekroond met Design Award 2024.

Tekst: Hilde Pauwels
Foto’s: Kärcher